İncekara, NerminKaya, İlhan2025-05-102025-05-1020001303-6491https://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/26638/ege-bolgesinde-yiyecek-olarak-kullanilan-bazi-yabanci-otlarin-bilesimlerihttps://hdl.handle.net/20.500.14720/674Bu araştırmada, Ege Bölgesi'nde sebze olarak tüketilen (Raphanus raphanistrum L., Rumex acetosella L., Salicornia fragilis L., Scolymus hispanicus L., Sonchus arvensls L., Tamus communis L., Urtica urens L.) bazı yabancı otların bileşimleri üzerinde çalışılmıştır. Örnekler Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi çevresindeki tarlalardan ve pazarlardan alınmış ve bazı besin değerlerini belirlemek için analizler yapılmıştır. Bu analizler element, % nem, kül pH, müsilaj, protein ve %'de azot gibi analizlerdir. Çalışmada elde edilen sonuçlara göre, protein içerdiklerinin yüksek ve hafif asitlik özellikte oldukları saptanmıştır. Mineral madde bakımından ise yabancı otlardan ısırganda 53.13mg/100gr oranında demir, eşek marulunda 2,66mg/100gr oranında bakır, ısırganda '12.32mg/100gr oranında mangan ve sarmaşık otunda 6.0mg/100gr oranında çinko bulunmuştur. Diğer element değerlerinin ise kültür bitkilerine oranla düşük olduğu gözlenmiştir.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessBeslenme Ve DiyetetikBahçe BitkileriBitki BilimleriEge Bölgesinde Yiyecek Olarak Kullanılan Bazı Yabancı Otların BileşimleriOther32N/AN/A566426638