Tarakçı, ZekaiAygun, OsmanDurmaz, HisamettinSagun, Emrullah2025-05-102025-05-1020041012-0173https://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/48295/surkun-kimyasal-ve-duyusal-niteliklerihttps://hdl.handle.net/20.500.14720/12904Bu çalışmada, Hatay ve çevresine özgü bir çeşit süt ürünü olan sürkün kimyasal ve duyusal nitelikleri incelendi. Bu amaçla 25 adet sürk örneği kullanıldı. Sürk örneklerinde ortalama kurumadde oranı %49.82, yağ oranı %14.66, tuz oranı %5.36, protein oranı %26.43, toplam nitrojen %4.04, suda çözünen nitrojen %1.30, olgunlaşma indeksi %31.70, protein olmayan nitrojen oranı %19.35, titrasyon asitliğ 1.44 (% l.a.) ve pH 5.81 olarak belirlenmiştir. Duyusal özellikleri yönünden örneklerin toplam 30 puan üzerinden ortalama 20.16 puan aldıkları saptanmıştır. Sonuç olarak, sürk üretiminde değişik hammadde kullanılması ve standart bir metotla üretim olmaması nedeniyle sürk örneklerinin farklı kimyasal ve duyusal niteliklerde olduğu belirlenmiştir.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessBeslenme Ve DiyetetikGıda Bilimi Ve TeknolojisiSürkün Kimyasal ve Duyusal NitelikleriArticle182N/AN/A919548295