Baytok, ErolBingöl, N. Tuğba2025-05-102025-05-1020031300-01281303-6181https://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/30304/sorgum-silajina-katilan-bazi-katki-maddelerinin-silaj-kalitesi-ve-besin-maddelerinin-rumendeki-yikilimi-uzerine-etkileri-i-silaj-kalitesine-etkilerihttps://hdl.handle.net/20.500.14720/12865Değişik katkıların sorgum silajının kalitesi üzerine etkilerini belirlemek amacıyla yapılan bu çalışmada, süt olum (287.40 g/kg KM) ve hamur olum (304.80 g/kg KM) dönemlerinde biçilen sorgum otuna S1L-ALL adlı enzim- inokulant kompleksi (Ei), melas (M), formik asit (FA), M + FA, El + FA, El + M ve El + FA + M katılarak iaboratuvar silolarında (1 kg'lık cam kavanoz) silajı yapıldı ve iki ay süre ile inkübasyona bırakıldı. Silolar açıldıktan sonra silajların fiziksel ve kimyasal analizleri yapıldı. Süt olum ve hamur olum dönemlerinde katkılı silajların KM içeriklerinin değişkenlik gösterdiği, fakat melas katkısının genel olarak KM içeriğini artırdığı, ADF ve NDF içeriklerini ise düşürdüğü tespit edildi. Silajlarda I. ve II. dönemde formik asidin tek başına veya Ei + FA, M + FA ve Eİ + FA + M katkılarıyla (4.17, 4.31; 4.06, 4.27; 4.20, 4.31; 4.07, 4.29) birlikte kullanılmasının pH değerini yükselttiği belirlendi (p<0.01). Her iki dönemde silajda tek başına kullanılan melasın silajın laktik asit düzeyini kontrole göre değiştirmediği, diğer katkıların ise düşürdüğü (p<0.01) tespit edildi. Her iki dönemde de asetik asit düzeyinde değişkenlikler görülmekle beraber; özellikle II. dönemde melas katkısının asetik asit düzeyini artırdığı belirlendi. Her iki dönemde de silajlarda bütirik asit tespit edilmedi. Bu çalışmada, süt olum döneminde silajı yapılan sorguma katılan melasın silajın fermantasyon kalitesini artırdığı, ancak genel olarak süt olum ve hamur olum döneminde herhangi bir katkı maddesine gerek olmadan da kaliteli bir sorgum silajı elde edilebileceği sonucuna varıldı.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessZiraat MühendisliğiVeterinerlikSorgum Silajına Katılan Bazı Katkı Maddelerinin Silaj Kalitesi ve Besin Maddelerinin Rumendeki Yıkılımı Üzerine Etkileri I- Silaj Kalitesine EtkileriArticle271Q4Q3152030304