Baytok, ErolAksu, TaylanKarslı, M. AkifMuruz, Habip2025-05-102025-05-1020051300-01281303-6181https://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/43779/the-effect-of-formic-acid-molasses-and-inoculant-as-silage-additives-on-corn-silage-composition-and-ruminal-fermentation-characteristics-in-sheephttps://hdl.handle.net/20.500.14720/13042Bu araştırma formik asit, melas ve mikrobiyal inokülant (homofermentatif laktik asit bakterileri) katkılı mısır silajlarının kalitelerini ve koyunlarda rumen fermantasyonuna etkilerini incelemek amacıyla yapıldı. Katkısız ve formik asit (% 0,5), melas (% 5) ve İnokulant (10 g/ton) katkılı silajlar rumen kanüllü 1,5 yaşlı Kıvırcık x Morkaraman koyunlara yedirildi. Melas katkılı silajlarda KM ve HP içerikleri diğer gruplara göre yüksek bulundu (P < 0,05). Muameleler arasında silaj pH'sı bakımından farklılık bulunmadı. Laktik asit düzeyi enzim ve melas katkılı gruplarda diğer gruplara göre daha yüksek belirlendi (P < 0,05). Asetik asit düzeyi en yüksek asit katkılı, en düşük melas katkılı grupta belirlendi (P < 0,05). Silajları tüketen tokluların yemleme öncesi ve sonrası rumen sıvısı organik asit miktarlarında katkılı silajlar lehinde farklılık gözlenirken (P < 0,05); katkılı silaj tüketen toklularda genel olarak asetik asit miktarı daha düşük, bütirik asit miktarı daha yüksek tespit edildi. Muameleler arasında propiyonik asit bakımından farklılığa rastlanmadı.eninfo:eu-repo/semantics/openAccessVeterinerlikThe Effect of Formic Acid, Molasses and Inoculant as Silage Additives on Corn Silage Composition and Ruminal Fermentation Characteristics in SheepArticle292Q4Q346947443779