Engin, MüjganToğay, Necat2025-05-102025-05-1020001300-75802148-9297https://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/25591/van-kosullarinda-sira-araligi-ve-serpme-ekimin-mercimek-lens-culinaris-medic-cesitlerinde-verim-ve-verim-ogelerine-etkisihttps://hdl.handle.net/20.500.14720/783Araştırma, 1995-96 ve 1996-97 kış sezonunda üç çeşitte (Kışlık Kırmızı-51, Fırat-87 ve Yerli Kırmızı), serpme ekim ve dört farklı sıra aralığında (15, 20, 25 ve 30 cm) Van ekolojik koşullarında yürütülmüştür.Her iki yılda da en yüksek birim alan tane verimi (124.76 kg/da) Kışlık Kırmızı-51 çeşidinden ve 15 cm sıra aralığından elde edilmiştir. Birim alan tane verimi ile sıra aralıkları arasında ters bir ilişki bulunmuştur. Sıra aralıkları arttıkça birim alan tane verimi düşmüş, protein oranı ve bin tane ağırlığı serpme ekim ve değişik sıra aralıklarından etkilenmemiştir. Çalışmada en düşük ilk bakla yüksekliği (10.79 cm) değeri serpme ekimde saptanırken, en yüksek bitkide ilk bakla yüksekliği değeri 15 cm sıra aralığında bulunmuştur (13.31 cm). tüm çeşitlerde sıra arası mesafe azaldıkça ilk bakla yüksekliği artış göstermektedir. Araştırmadan elde edilen sonuca göre Van koşullarında birim 15-20 cm'yi geçmemelidir.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessBahçe BitkileriVan Koşullarında Sıra Aralığı ve Serpme Ekimin Mercimek (Lens Culinaris Medic) Çeşitlerinde Verim ve Verim Öğelerine EtkisiOther64Q3Q3111525591