Şensoy, SuatKabay, Turgay2025-05-102025-05-1020161308-75761308-7584https://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/214877/kuraklik-stresinin-bazi-fasulye-genotiplerinde-olusturdugu-enzim-klorofil-ve-iyon-degisimlerihttps://hdl.handle.net/20.500.14720/2731Son yıllarda kuraklığın artışı sonucunda tarımsal ürünlerde verim ve kalitede büyük düşüşler oluşmaktadır. Kuraklığın bitkilere verdiği zarar şeklini tanımlamak çözüm yollarını daha da kolaylaştıracaktır. Kuraklık nedeniyle ürünlerdeki verim ve kalitede düşüşlerin en aza indirgenmesi amacıyla bilimsel araştırmalar yürütülmektedir. Bu çalışmada dünyada ve ülkemizde sevilerek tüketilen ve önemli bir ürün olan fasulyede kuraklığın bitkilerde oluşturduğu enzim ve iyon değişimlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. 2:1 oranında torf + perlit karışımı içeren saksılarda yetiştirilen fasulye bitkilerinde sulama suyu, kademeli olarak kesilerek stres oluşturulmuştur. Kuraklık stresine tolerant (Yakutiye ve V-a1) ve duyarlı (Zulbiye ve T7) fasulye genotiplerinde kuraklık stresinin beş farklı döneminde enzim ve iyon değişimlerine bakılmıştır. Kuraklık stresinin 0., 2., 4., 6. ve 8. günlerindeki fasulye genotiplerinde katalaz (CAT), süperoksit dismutaz (SOD), askorbat peroksidaz (APX), malondialdehit (MDA), Klorofil-a, Klorofil-b, toplam klorofil, K, Ca ve Na iyon içeriklerindeki değişimler incelenmiştir. Kuraklık stresine tolerant ve duyarlı genotiplerde incelenen bu parametreler bazında bariz farklar oluştuğu gözlemlenmiştir.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessParazitolojiÇevre BilimleriZiraat MühendisliğiBitki BilimleriZiraatToprak BilimiKuraklık Stresinin Bazı Fasulye Genotiplerinde Oluşturduğu Enzim, Klorofil ve İyon DeğişimleriArticle263N/AQ3380395214877