Aykut, SemihDoğan, Adnan2025-05-102025-05-1020231300-29102147-884810.55507/gopzfd.1398587https://doi.org/10.55507/gopzfd.1398587https://hdl.handle.net/20.500.14720/19496Bu çalışma 2020-2022 yılları arasında Muş ili ve ilçelerinde yürütülmüştür. Araştırmada Muş ekolojik koşullarında yetiştirilen mahalli armut çeşitlerinin fenolojik, pomolojik ve kimyasal özellikleri incelenmiştir. Çalışmalar sonucunda belirlenen 42 farklı mahalli armut çeşidinin yetiştirildiği bölgede, çalışma kapsamındaki ümitvar mahalli çeşitler \"Ağırlıklı Derecelendirme\" yöntemi kullanılarak belirlenmiştir. Belirlenen çeşitlerin birbirleriyle karşılaştırılması amacıyla 2020 yılında yapılan tartılı derecelendirme sonucunda meyve ağırlığı, yeme kalitesi, dış görünüş, paslılık durumu, suda çözünebilir kuru madde miktarı ve meyve eti sertliği bakımından 24 mahalli armut çeşidi üstün özellikli seçilmiştir. Seçilen bu çeşitlerde 2021 yılında yapılan tartılı derecelendirme sonuçlarına göre 13 mahalli armut çeşidi ümitvar olarak belirlenmiştir. Ümitvar olan mahalli armut çeşitleri içerisinde en yüksek puanı sırasıyla Güz Armudu-1, Paşa Armudu-2 ve Sulu Armut çeşitleri almıştır. Ümitvar mahalli armut çeşitlerinin kalitesinin artırılması, böylece genetik kaynakların korunması ve tescile aday olabilecek genotiplerin ortaya çıkarılması amaçlanmıştır.eninfo:eu-repo/semantics/openAccessSu KaynaklarıBahçe BitkileriTarımsal Ekonomi Ve PolitikaBitki BilimleriMuş Yöresi Armut Gen Kaynaklarının SeleksiyonuArticle403N/AN/A141154