Üçler, Nadire2025-05-102025-05-1020202146-05742536-461810.21597/jist.592293https://doi.org/10.21597/jist.592293https://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/1141439/gubre-kullanim-aliskanliklarinin-su-kalitesine-etkisinin-arastirilmasi-konya-ili-ornegihttps://hdl.handle.net/20.500.14720/18434Bu çalışma ile Türkiye’nin önemli tahıl üretim yerlerinden olan Konya ilinde gübre kullanım alışkanlıklarının araştırılması amacıyla 150 numunenin toprak analizi raporları incelenmiştir. Di Fosfor Penta Oksit (P2O5) sonuçları değerlendirilmiş ve ideal gübre kullanımı durumunda oluşacak etki ile mevcut durum karşılaştırılmıştır. Buğday, arpa, pancar ve ayçiçeği ekiminde kullanılan maksimum ve minimum P2O5 miktarları arasında büyük fark olduğu ve ayrıca ortalama değerlerinin de önerilen ortalama değerlerden büyük olduğu tespit edilmiştir. Kuru ve sulu tarım değerlendirildiğinde sulu tarım yapılan ürünlerin ekiminde fazla gübre kullanım eğilimi olduğu belirlenmiştir. Toplamda 5 260.944 da bir ekim alanında; çiftçiler bilinçlendirilerek uygun miktarda gübreleme yapılması durumunda mevcuttaki gübreleme durumunda oluşan P2O5 miktarının %42.14 azaltılabileceği tespit edilmiştir.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessTarımsal Ekonomi Ve PolitikaÇevre BilimleriZiraat MühendisliğiGübre Kullanım Alışkanlıklarının Su Kalitesine Etkisinin Araştırılması: Konya İli ÖrneğiArticle101N/AN/A2993081141439