Demirel, MuratÇimrin, Tülay2025-06-302025-06-302006https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=-L8ilcwn9ZRRc_YMKxXW1vrv1vBAtg4JPgs77XDHp78M9Bn0LBpF5XNXyyWtaFSyhttps://hdl.handle.net/20.500.14720/26885ÖZETBROYLER RASYONLARINA İLAVE EDILEN FITAZ ENZIMI İLE BAZIANTİOKSİDANLARIN BESİ PERFORMANSI VE KAN PARAMETRELERİ ÜZERİNEETKİSİÇİMRİN, TülayYüksek Lisans Tezi, Zootekni Anabilim DalıTez Danışmanı: Doç.Dr. Murat DEMİRELTemmuz 2006, 37 sayfaBu araştırma, düşük fosforlu etlik piliç rasyonlarına fitaz, Vitamin-E ve organik Selenyum ilavesinincanlı ağırlık artışı, besi performansı, karkas kalitesi, yaşama gücü ve bazı kan parametreleri üzerine etkileriniincelemek üzere yapılmıştır. Denemede bir günlük Ross 308 genotipi broyler civcivleri kullanılmıştır. Kanatnumarası takılan civcivler bireysel tartılarak üç alt gruptan oluşan altı gruba ayrılmışlardır. Her bir gruptakihayvanlara izokalorik ve izonitrojenik karma yemler verilmiştir. 1. grup hayvanlara katkısız yarayışlı fosforcayeterli yem verilirken (Pozitif kontrol), 2. gruba düşük fosforlu (Negatif kontrol) yem, 3. gruba negatif kontrol +Fitaz (500 PTU ), 4. gruba negatif kontrol + Fitaz (500 PTU) + Vitamin-E (200 mg), 5. gruba negatif kontrol +Fitaz (500 PTU) + Organik Selenyum (0.3 ppm) ve 6. gruba negatif kontrol + Fitaz (500 PTU) + Vitamin-E(200 mg) + Organik selenyum (0.3 ppm) içeren yemler verilmiştir. Deneme periyodu 42 gün sürdürülmüştür.Piliçlerin deneme sonu ortalama canlı ağırlıkları 1., 2., 3., 4., 5. ve 6. gruplar için sırasıyla; 2639.08 g, 2053.24 g,2254.15 g, 2166.78 g, 2215.51 g ve 2170.08 g ve ortalama günlük canlı ağırlık artışları aynı sıraya göre 61.74,47.76, 53.19, 50.47, 51.65 ve 50.58 g olarak bulunmuştur (P<0.05). Yemden yararlanma oranları ise sırasıyla;1.67, 1.76, 1.80, 1.77, 1.69 ve 1.82 olarak, yem tüketimleri sırasıyla 4372.74, 3479.87, 3790.51, 3651.58,3631.62 ve 3529.85 g olarak hesaplanmıştır (P<0.05). Karkas ağırlığı 1., 2., 3., 4., 5. ve 6. gruplar için sırasıyla1933.41 g, 1474.75 g, 1626.90 g, 1573.65 g, 1612.65 g ve 1575.58 g ve karkas randımanı aynı sıraya göre%73.17, 71.78, 72.13, 72.59, 72.65 ve 72.54 olarak bulunmuştur.Sonuç olarak; pozitif kontrol grubunun canlı ağırlık, canlı ağırlık artışı, karkas ağırlığı ve karkasrandımanı, negatif kontrol grubuna göre daha yüksek bulunmuştur. Negatif kontrol grubu yemlere fitaz, fitaz +selenyum ve fitaz + vitamin-E ilavesinin canlı ağırlık, canlı ağırlık artışı ve karkas ağırlığı üzerine olumlu etkisigörülmekle birlikte pozitif kontrol gurubundan düşük olmuştur. Kan serum fosfor düzeyleri bakımından gruplararasında farklılık bulunmamıştır.Anahtar kelimeler: Besi performansı, Broyler, Fitaz, Selenyum,Vitamin-E.ABSTRACTTHE EFFECT OF BROILER DIETARY PHYTASE ENZYME AND ANTIOXIDANTS ON THEFATTENING PERFORMANCE AND BLOOD PARAMETERSÇİMRİN, TülayMsc. Animal ScienceSupervisor: Assoc.Prof. Dr. Murat DEMİRELJuly 2006, 37 pagesThis research was conducted to determine the effect of the supplementation of phytase, Vitamin E andorganic selenium on live weight gain, fattening performance, carcass quality, mortality and some bloodparameters. In this experiment 1-day old Ross 308 broiler genotype chicks were used. The wing numberedchicks were individually weighted and divided into six groups consist of tree sub group. Animals from eachgroup were feed with isocaloric and isonitrogenic mixed diets. The first group animals were fed a adequateavailable diet (positive control); the second group was fed a low available phosphorus diet (negative control);third group was fed negative control + phytase (500 PTU); fourth group was fed negative control + phytase (500PTU) + vitamin E (200 mg); fifth group was fed negative control + phytase (500 PTU) + organic selenium (0.3ppm); sixth group was fed negative control + phytase (500 PTU) + vitamin E (200 mg) + organic selenium (0.3ppm). The experiment period was lasted for 42 days. The mean live body weights at the end of experiment weredetermined as 2639.08 g, 2053.24 g, 2254.15 g, 2166.78 g, 2215.51 g and 2170.08 g for 1., 2., 3., 4., 5. and 6.groups respectively; mean daily live weight gains 61.74, 47.76, 53.19, 50.47, 51.65 and 50.58 g respectively.The feed conversion ratio was calculated 1.67, 1.76, 1.80, 1.77, 1.69 and 1.82, respectively. The feedconsumption was calculated 4372.74, 3479.87, 3790.51, 3651.58, 3631.62 and 3529.85 g, respectively (P<0.05).The carcass weight was determined 1933.41 g, 1474.75 g, 1626.90 g, 1573.65 g, 1612.65 g and 1575.58 g for 1.,2., 3., 4., 5. and 6. groups respectively, and the carcass percentage was determined 73.17, 71.78, 72.13, 72.59,72.65 and 72.54 % for 1., 2., 3., 4., 5. and 6. groups respectively.In conclusion, live weight, live weight gain, carcass weight and carcass percentage of positive control groupwere significantly higher than negative control group. Although the negative control group dietary with addedphytase, phytase + selenium and phytase + vitamin E shown affirmative effect on live weight, live weight gainand carcass weight, negative control groups was found as lower than positive groups (P<0.05). There were anydifferent among groups in terms of the blood serum phosphorus levels.Key words: Broiler, Fattening performance, Phytase, Selenium, Vitamin E.trZiraatAgricultureThe Effect of Broiler Dietary Phytase Enzyme and Antioxidants on the Fattening Performance and Blood ParametersBroyler Rasyonlarına İlave Edilen Fitaz Enzimi ile Bazı Antioksidanların Besi Performansı ve Kan Parametreleri Üzerine EtkisiMaster Thesis54184231