Erman, MuratÇiftçi, VahdettinArslan, Burhan2025-05-102025-05-1019971300-75802148-9297https://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/23585/mercimek-lculinaris-medikde-ilk-gelisme-donemide-kok-ve-toprakustu-organlarinin-durumuhttps://hdl.handle.net/20.500.14720/498Mercimekte ilk gelişme devrelerinde tohumdan kök ve topraküstü organları için harcanan kuru madde miktarları çeşitlere göre önemli değişiklik göstermektedir. Bu devrede kök gelişimi'için daha fazla besin maddesi harcayan çeşitlerin kök sayısı ve kök uzunlukları daha fazla olmakta, bu ise genelde çeşidin olumsuz koşullara karşı dayanıklılığını artırmaktadır. Bu çalışma beş mercimek çeşidinin (Kışlık Pul 11, Kışlık Yeşil 21, Kışlık Kırmızı 51, Sazak-91 ve Kayı-91) ilk gelişme .devresindeki kök ve topraküstü organlarının 'durumunu belirlemek amacıyla yapılmıştır. Çalışmada her çeşitten 10'ar tohum 460 cm3 hacmindeki PVC kaplara tekrarlanan tesadüf blokları deneme desenine göre üç tekrarlamalı olarak ekilmiştir. Çıkıştan 15, 22 ve 29 gün sonra bitkiler sökülerek; kök uzunluğu, fide uzunluğu, yaprak sayısı, kök ve topraküstü fırın kuru ağırlıkları ve kök/topraküstü oranı saptanmıştır. Gelişme ilerledikçe kök uzunluğu, fide uzunluğu, yaprak sayısı, kök ve topraküstü fırın kuru ağırlıkları tüm çeşitlerde belirgin bir şekilde artış göstermiştir.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessBahçe BitkileriBitki BilimleriMercimek (L.culinaris Medik)'de İlk Gelişme Dönemide Kök ve Topraküstü Organlarının DurumuOther33Q3Q3161923585