Dede, ÖzbayOkut, Neşeİlbaş, Ali İrfanYıldırım, BünyaminYılmaz, Nuri2025-05-102025-05-1019971018-9424https://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/54877/ccc-chlorcholinchlorid-uygulamasinin-soya-glycina-max-lmerrilda-verim-ve-kaliteye-etkisi-uzerine-bir-arastirmahttps://hdl.handle.net/20.500.14720/476Van'da sulu koşullarda 1994 yılında Beason soya çeşidinde üç farklı uygulama zamanında (Tohumluk dönemi, 4 yapraklı dönem, % 50 çiçeklenme dönemi) CCC (Chlorcholinchlorid)' nin 4 farklı dozu (Kontrol, 500,1000,1500 ppm) uygulanmış; bu uygulamaların, bitki boyu, ilk bakla yüksekliği, bakla sayısı, parsel verimi, bin dane ağırlığı, ham yağ oranı, ham yağ verimi, ham protein oranı ve ham protein verimi üzerine etkileri belirlenmiştir. Çalışma sonucunda CCC dozları, bitki boyu ve ilk bakla yüksekliğini olumsuz, bakla sayısı ve dane verimini olumlu, uygulama zamanlan ise, bitki basma bakla sayısı ve dsne verimini olumlu yönde etkilemiş, gerek uygulama zamanlan gerekse dozlar bin dane ağırlığım etkilememiştir. En yüksek dane verimi ortalama olarak 140.23 kg/da ile 4 yapraklı dönemde 1500 ppm.lik CCC dozunun uygulanmasından elde edilmiştir. Ham yağ ve ham protein oranı üzerine uygulama zamanları ve dozları etki yapmamışlar, fakat gerek ham yağ verimi gerekse ham protein verimi dane verimine bağlı olarak artış gdsterrniştir. En yüksek ham yağ ve ham protein verimi 4 yapraklı döıemde uygulanan 1500 ppm.lik CCC dozunun uygulanmasından elde edilmiştir (28.104 ve 38.130 kg/da).trinfo:eu-repo/semantics/openAccessZiraat MühendisliğiBitki BilimleriZiraatToprak BilimiCcc (Chlorcholinchlorid) Uygulamasının Soya (Glycina Max L.merril)'da Verim ve Kaliteye Etkisi Üzerine Bir AraştırmaArticle7N/AN/A414854877