Gölen, Gökçenur SanioğluAkar, Kadir2025-05-102025-05-1020232149-33592149-864410.36483/vanvetj.1315469https://doi.org/10.36483/vanvetj.1315469https://hdl.handle.net/20.500.14720/19601Salmonella Typhimurium (S. Typhimurium) ve Escherichia coli (E. coli) O157:H7, virülanslarına, antimikrobiyal dirençlerine ve yüzeylerde hayatta kalmalarına katkıda bulunan bakteriyel biyofilmler oluşturan ve dünya çapında ciddi gıda zehirlenmelerine neden olan önemli gıda kaynaklı patojenlerdir. Bakteriyofajlar, gıda kaynaklı patojenleri kontrol etmek adına her geçen gün artarak kullanılan antibakteriyel maddeler olup ayrıca antibiyotik direncin gelişmesine karşı çözümde rol oynamaktadır. Ayrıca bakteriyofajlar atık sularda, doğada ve hayvansal atıklarda olabileceği gibi birçok gıda maddesinde bulunmaktadır. Bu çalışmanın amacı sığır altlıklarından alınan dışkı örnekleri kullanılarak ülkemizde ve dünyada sık rastlanan Salmonella türleri. ve E. coli infeksiyonları ile mücadele etmede etkili olabilecek, ülkemizde sirküle olan Salmonella spp. ve E. coli spesifik spot test ile fajların purifikasyonu ve litik etkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu çalışmada 3 tane S. Typhimurium ve 1 tane E. coli O157:H7 bakteriyofajları izole edilerek, litik aktiviteleri belirlenmiştir. Sonuç olarak bu çalışmada Aksaray ilinden pürifiye edilen Salmonella Typhimurium ve E. coli O157:H7 bakteriyofajlarının tespit edilen litik aktiviteleri ile Salmonella Typhimurium ve E. coli O157:H7 kaynaklı enfeksiyonların tedavisi ve gıda endüstrisinde korunma çalışmalarına ışık tutabileceği düşünülmektedir.eninfo:eu-repo/semantics/openAccessBiyolojiMikrobiyolojiVeterinerlikSığır Fekal Örneklerinden Salmonella Spp. ve Escherichia Coli O157:h7’ye Özgü Bakteriyofaj Varlığının AraştırılmasıArticle343N/AN/A251255