Özrenk, KoraySelçuk, Elif2025-06-302025-06-302010https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=zD1B0cW7zVr3VcnZjitVXsEYRCg4Q_3FyhTTNnolTXD9pah5KtgeXCtruf8Vv-Bxhttps://hdl.handle.net/20.500.14720/26654Bu çalışma Erzincan yöresinde yetiştirilen kızılcıkların özelliklerini belirlemek amacıyla 2008- 2009 yılları arasında Erzincan'da yapılmıştır. Birinci ve ikinci yıl alınan 63 kızılcık genotipi üzerinde fenolojik, pomolojik analizler yapılmış ve yapılan değerlendirmeler sonucunda 15 adet ümitvar genotip tespit edilmiştir. İncelenen kızılcık genotiplerinde iki yılın oratlama rakamlarına göre; meyve ağırlıkları 1,44-4,24 g, meyve hacmi 1,1-3,8 cm³, meyve yoğunluğu 0,6-1,5 g/cm³, pH değeri % 2,4-6,6 ve C vitamini değeri 8,1-34 mg/100g arasında belirlenmiştir.Genel olarak kızılcıkların koyu kırmızı zemin rengi ve pembe et rengine sahip, tatlarının iyi ve orta buruklukta olduğu ve yetiştiriciliğinin yaygınlaşabileceği bir tür olduğu saptanmıştır.This study aimed to determine phenological and pomological characteristic of cornelian cherries grown in Erzincan during 2008 and 2009. Taking into consideration the selection criteria, 63 genotypes were investigated in the first year. In the second year, 15 genotypes within these genotypes were identified as promising. All genotypes had a range of 1.44 g and 4.24 g for fruit weight, 1,1 g/cm³ and 3,8 g/cm³ for fruit volume, 0,6 g/cm³ and 1,5 g/cm³ for fruit intensity, % 2,4 and 6,6 for pH valves and 8,1 mg/100g and 34 mg/100g for ascorbic acid content.In general, cornellian cherry genotypes investigated had dark-red ground colored, pink colored flesh, good taste and medium sourness fruits.trZiraatAgriculturePhenological and Pomological Characteristic of Cornelian Cherries (Cornus Mas L.) Grown in ErzincanErzincan Yöresinde Yetiştirilen Kızılcıkların (Cornus Mas L.) Fenoljik ve Pomolojik Özelliklerinin BelirlenmesiMaster Thesis69284149