Karslı, M. AkifYılmaz, İ. HakkıAkdeniz, HakkıKeskin, Bilal2025-05-102025-05-1020031300-2031https://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/30109/degisik-misir-cesitlerinde-bicim-zamanlarinin-bazi-agronomik-ozellikler-ile-sindirilebilir-kuru-madde-verimine-etkilerihttps://hdl.handle.net/20.500.14720/12844Bu araştırmada, püsküllenrne, süt olum ve hamur olum dönemlerinin dört mısır varyetesinin (Rx-947, 33.94, Frassino ve Arifiye) agronomik özelliklerine ve sindirilebilir kuru madde verimlerine olan etkileri incelenmiştir. Araştırma, 1999 ve 2000 yıllarında Ziraat Meslek Lisesi tarla alanlarında, bölünmüş parseller deneme desenine göre üç tekrarlamalı olarak kurulmuş ve. yürütülmüştür. Araştırmada, hem olum dönemleri ve hem de çeşitler arasında verim ve agronomik özellikler açısından önemli farklılıklar bulunmuştur. Püsküllenrne ve hamur olum dönemlerinde sırasıyla bitki boyu (202.5 cm ve 241.7 cm), yaş ot verimi (5306.5 kg/da ve 6230.6 kg/da), kuru ot verimi (1086.9 kg/da ve 1838.0 kg/da), sap oranı (% 50.60 ve % 45.36), yaprak oranı.(% 27.07 ve % 21.90), koçan oranı (% 22.23 ve % 32.73), ham protein oranı (% 8.03 ve % 6.84), ham protein verimi (87.19 kg/da ve 124.80 kg/da), sindirilebilir kuru madde verimi (881.26 kg/da ve 1294.21 kg/da) olarak bulunmuştur. Birim alandan elde edilen sindirilebilir kuru madde verimleri Arifiye'de 1437.71 kg/da olarak en yüksek hamur olum döneminde, sırasıyla Frassino için 1318.07 kg/da ve 1370.01 kg/da, Rx-947 için 993.74 kg/da ve 987.83 kg/da ve 33.94 için 1389.60 kg/da ve 1381.29 kg/da olarak süt olum ve hamur olum dönemlerinde elde edilmiştir. Araştırmada, birim alandan elde edilen sindirilebilir kuru madde miktarı esas alındığında, Frassino, Rx-947 ve 33.94 çeşitlerinin süt olum veya hamur olum dönemlerinde, Arifiye çeşidinin ise hamur olum döneminde hasat edilmesinin uygun olacağı sonucuna varılmıştır.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessBahçe BitkileriZiraat Mühendisliğiİstatistik Ve OlasılıkDeğişik Mısır Çeşitlerinde Biçim Zamanlarının Bazı Agronomik Özellikler ile Sindirilebilir Kuru Madde Verimine EtkileriOther131-2N/AN/A475330109