Sonmez, FerıtTüfenkçi, ŞefikŞensoy, Ruhan İlknur Gazioğlu2025-05-102025-05-1020091300-6819https://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/95467/van-ili-baglarinin-beslenme-durumlarinin-belirlenmesihttps://hdl.handle.net/20.500.14720/1985Çalışma, Van ili sınırları dahilinde, 2002-2003 yıllarında, standart çeşitlerle kurulmuş üzüm bağları ile Erciş üzümünden oluşmuş çok eski yerli bağların beslenme durumlarının belirlenmesi amacıyla 2007 yılı ilkbahar-yaz döneminde yürütülmüştür. Toplam 6 köyde, 10 farklı üzüm bağında, 11 üzüm çeşidi üzerinde yapılmış olan çalışma, vejetasyon dönemi başlangıcında alınmış toprak örnekleri ile çiçeklenme öncesi, ben düşme dönemi ve hasat dönemi olmak üzere 3 dönemde alınmış yaprak örneklerinde yapılmış olan analizlere ait sonuçları kapsamaktadır. Toprak analizleri sonucunda genel bağ topraklarının % 60’ının kumlu-killi-tın bünyeli olduğu, tümünde tuz sorununun olmadığı, % 60’ının organik madde içeriğinin düşük olduğu, % 40’ının az kireçli, % 50’sinin orta düzeyde kireçli olduğu; %60’ının azot (N) yönünden, % 40’ının fosfor (P) yönünden fakir olduğu ve % 50’sinde çinko (Zn) noksanlığı bulunduğu görülmüştür. Buna karşılık potasyum (K), kalsiyum (Ca), magnezyum (Mg), demir (Fe), mangan (Mn) ve bakır (Cu) oranlarının, tüm bölgeler için yeterli düzeyde olduğu belirlenmiştir. Yaprak analizleri sonucunda genel durumda çeşitlerin besin elementi içeriklerinden; azot, fosfor, potasyum ve çinko değerlerinin yeter sınır değerlerin altında olduğu, diğer besin elementlerinin ise yeter sınır değerleri içerisinde bulunduğu belirlenmiştir. Dönemler açısından besin elementi değişimleri incelendiğinde, azot, fosfor potasyum, magnezyum, çinko ve Cu içeriklerinin azalış yönünde, kalsiyum, demir ve mangan içeriklerinin ise artış yönünde eğilim göstermekte olduğu görülmüştür.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessZiraat MühendisliğiBitki BilimleriZiraatToprak BilimiVan İli Bağlarının Beslenme Durumlarının BelirlenmesiArticle134N/AN/A132295467