Yıldız, KenanKoyuncu, Mehmet AliKoyuncu, Fatma2025-05-102025-05-1019971018-9424https://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/54860/armut-ve-erik-odun-celiklerinin-koklenmesi-uzerine-ethrel-uygulamasinin-etkilerihttps://hdl.handle.net/20.500.14720/481Bu çalışma ban meyve türlerinin çelikle çoğaltılmasında ethrelin etkisini ortaya koymak amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla, 23. 12. 1995 tarihinde alınan Williams armut çeşidi ile 16. 12. 1995 tarihinde alman Can erik çeşidine ait odun çelikleri, 750 ppm ve 500 ppm konsantrasyonlarında ethrel ile muamele edildikten sonra alt ısıtmalı perlit ortamına dikilmiştir. Dikim tarihinden itibaren 75 gün sonra sökülen çeliklerde köklenme yüzdesi, kallus oluşturma yüzdesi ve çelik başına kök sayılan tesbit edilmiştir. Araştırma sonucunda; her iki çeşitte de ethrelin köklenme yüzdesi üzerine olumlu etkisi görülememiştir. Can erik çeşidinde 500 ppm'lik ethrel dozunun 750 ppm ve şahide göre çelik basma kök sayısını önemli derecede artırdığı tesbit edilmiştir,trinfo:eu-repo/semantics/openAccessBahçe BitkileriZiraat MühendisliğiBitki BilimleriArmut ve Erik Odun Çeliklerinin Köklenmesi Üzerine Ethrel Uygulamasının EtkileriArticle7N/AN/A7954860