Muradoğlu, FerhatÖzrenk, KorayTüfenkçi, ŞefikYarılgaç, Tarık2025-05-102025-05-1020031018-9424https://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/30814/gevas-yoresinde-selekte-edilmis-bazi-cevizlerin-juglans-regia-l-pomolojik-ozellikleri-ve-makro-mikro-element-duzeylerihttps://hdl.handle.net/20.500.14720/12703Bu çalışmada, Gevaş (Van) ilçesi ve yöresinde yapılan seleksiyon çalışması sonucu ümitvar olarak tespit edilen 20 ceviz tipinin bazı fiziksel ve kimyasal özellikleriyle ağaçların bulundukları yerlerin toprak özellikleri belirlenmiştir. Cevizlerin meyve ağırlıkları 10.11±0.60-16.20±0.45 g; iç ağırlıkları 5.2Ü0.41 ile 7.45±0.22 g; iç renkleri %50 EL ile %100 EL arasında belirlenmiştir. Tiplerin yağ oranlan %54.89 ile %68.20; protein oranları %12.11 ile %23.43; kül oranları ise %1.62 ile %3.21arasında bulumnuştur. Ortalama makro ve mikro element düzeyleri; N %0.208, P %0.019, K %0.041, Ca 90.3 mg, Mg 124.8 mg, Cu 1.20 mg, Mn 1.76 mg ve Zn 2.69 mg olarak tespit edilmiştir. Ceviz ağaçlarının bulunduğu toprakların genelinin hafif alkali reaksiyonlu, kireç yönünden orta ve yüksek düzeyde, tuz miktarı yönünden iyi, organik madde, yarayışlı P ve N bakımından yeterli, K içeriği yönünden yüksek olduğu saptanmıştır.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessBahçe BitkileriZiraat MühendisliğiBitki BilimleriGevaş Yöresinde Selekte Edilmiş Bazı Cevizlerin (Juglans Regia L.) Pomolojik Özellikleri ve Makro-mikro Element DüzeyleriArticle131N/AN/A333730814