Ekici, KamilAlemdar, SüleymanAğaoğlu, Sema2025-05-102025-05-1019991018-9424https://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/25425/vanda-tuketime-sunulan-bazi-gida-maddelerinde-bacillus-cereusun-varligihttps://hdl.handle.net/20.500.14720/645Bu çalışmada Van piyasasında tüketime sunulan bazı gıda maddelerinde (tatlı çeşitleri, paket çorba, paket toz dondurma, tahıl ve baklagiller) Bacillus cereus'un varlığı araştırıldı. Çalışmada toplam 270 örnek materyal olarak kullanıldı. Mikrobiyolojik analizler sonucunda örneklerin %8.5'dan Bacillus cereus izole ve identifiye edildi. Bacillus cereus sayısı pudingte $1.0x10^2-2.3x10^4$ kob/g, sütlaçta $4.0x10^2-1.6x10^3$ kob/g, yaş pastada $2.0x10^2-6.0x10^3$ kob/g, yayla çorbasında $1.0x10^2$ kob/g, nohutta $1.0x10^2-5.0x10^3$ kob/g, kırmızı mercimekte 1.0x10^2-3.2x10^2$ kob/g, bulgurda $3.8x10^3-2.5x10^4$ kob/g ve mısırda $2.0x10^2-3.6x10^3$ kob/g değerleri arasında saptandı. Sonuç olarak, Bacillus cereus ile kontaminasyon oranı tatlı çeşitlerinde %14, paket çorbalarda %1.1, tahıl ve baklagillerde %18.7 olarak belirlendi. İncelenen paket toz dondurma örneklerinin hiçbirinden Bacillus cereus izole edilemedi.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessMikrobiyolojiGıda Bilimi Ve TeknolojisiVan'da Tüketime Sunulan Bazı Gıda Maddelerinde Bacillus Cereus'un VarlığıOther91N/AN/A1425425