Demirel, MuratGüney, Mehtap2025-06-302025-06-302010https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=ZeTyprYuef2HkaF3xt4wYt3N_7THwqX3yv47F3p1wR5szxZty4uVMW7Od2VxW2cShttps://hdl.handle.net/20.500.14720/26737Soya küspesi yerine farklı düzeylerde bakla katılarak oluşturulan rasyonlara kükürt ilavesinin mikrobiyal protein sentezi, rumen fermentasyon parametreleri ve rumende ham besin maddelerinin parçalanabilirlikleri üzerine etkilerini belirlemek amacıyla yürütülen araştırmanın konsantre yemini arpa, soya küspesi (SK) ve bakla, kaba yemini ise buğday samanı ve kuru çayır otu (ÇKO) oluşturmuştur. Rasyonlar kuru madde üzerinden izokalorik ve izonitrojenik olarak hazırlanmıştır. Denemede soya küspesi ve arpadan gelen protein ve enerjinin (kontrol) % 25, 50 ve 75'i bakladan gelecek şekilde bakla ilave edilmiş bakla ilave edilen rasyonlara ise % 0.5 düzeyinde CaSO4 katılarak toplam 7 farklı rasyon grubu oluşturulmuştur. Denemede hayvan materyali olarak rumen fistülü ve duodenum kanülü takılmış 3 adet toklu kullanılmıştır.Mikrobiyal HP, NH3-N, by-pass protein, GHPS oranı ile GOMS miktarı tüm deneme rasyonlarında benzerlik göstermiştir. Kontrol rasyonuna ait rumende sentezlenen günlük mikrobiyal protein sentez miktarı tüm deneme rasyonlarıyla benzer olup, B3 (117.75 g/gün KM) rasyonuna ait değer B2 (61.21 g/gün KM) rasyonundan yüksek bulunmuştur (p<0.05). Duodenuma geçen toplam HP miktarı kontrol rasyonu ile diğer rasyonlar arasında benzer olmuş, ancak B3 (148.38 g/gün KM) rasyonuna ait benzer özellik B2 (77.41 g/gün KM), B1S (79.11 g/gün KM) ve B2S (88.53 g/gün KM) rasyonlarından yüksek bulunmuştur (p<0.05). Duodenuma geçen by-pass protein miktarı kontrol (14.15 g/gün KM) rasyonu ile diğer rasyon gruplarında benzer olup, B3 (28.19 g/gün KM) rasyonuna ait benzerliğin B1S (12.43 g/gün KM), B2S (11.49 g/gün KM) ve B3S (10.85 g/gün KM) rasyonlarından daha yüksek olduğu belirlenmiştir (p<0.05). Kontrol ve kükürtsüz bakla rasyon grupları arasında mikrobiyal protein sentezi bakımından farklılık olmamıştır. Kükürtsüz bakla ve kükürtlü bakla gruplarında ise mikrobiyal HP, toplam HP, GOMS miktarları ile NH3-N'u ve by-pass protein oranlarının benzer olduğu belirlenmiştir. Kükürtsüz bakla rasyon gruplarında by-pass protein miktarı 21.87 g/gün olarak tespit edilmiş kükürtlü bakla rasyon gruplarında ise bu değer 11.51 g/gün'e düşmüştür (p<0.05). Kükürtsüz bakla rasyon grubunda MPSE 12.21 iken, kükürt katkısı ile 8.95'e düşmüştür (p<0.05). Kükürtsüz bakla grubunda GHPS oranı % 85.50 iken, kükürtlü bakla grubunda % 92.17'ye yükselmiştir (p<0.05).Rumen sıvısı pH, NH3, propiyonik ve bütirik asit konsantrasyonu bakımından kontrol rasyonu ile diğer deneme rasyonları arasında farklılık olmamıştır. Yemlemeden önce yüksek olan rumen sıvısı pH değeri yemlemeden sonra azalırken, NH3-N'u, asetik, propiyonik ve bütirik asit konsantrasyonu yükselmiştir (p<0.05). Kükürtsüz bakla katkısı ile rumen parametrelerinden propiyonik asit konsantrasyonu artarken, bakla+kükürt ilavesi ile bütirik asit konsantrasyonunu azaltmıştır (p<0.05).Kontrol rasyonunun KM, OM, HP, ADF ve NDF'lerine ait etkin yıkılabilirlik (a+b) ve k=0.05 değerleri, diğer rasyon grupları ile benzer bulunmuş ve tüm besin maddelerinin yıkılım özellikleri (a, b, c, a+b, k=0.05) üzerine bakla ve bakla+kükürt katkısının etkili olmadığı görülmüştür.Sonuç olarak; gerek mikrobiyal protein sentez parametreleri ile rumen sıvısı parametreleri ve gerekse rasyon besin maddelerinin rumende parçalanma parametreleri dikkate alındığında toklu rasyonlarında kullanılan SK ve arpa protein ve enerjisinin % 75'inin bakla tanesi ile karşılanabileceği rasyonlara kükürt katkısının rumen fermantasyon parametreleri üzerine herhangi bir etkisinin olmadığı kanaatine varılmıştır.This study aimed to determine the effects of different levels of additional vicia faba instead of soybean meal and sulphur supplementation to ration that contains vicia faba on microbial protein synthesis, rumen fermentation parameters and degradabilities of crude nutrient matters in rumen. Concentrate feed included barley, soybean meal (SM) and vicia faba and wheat straw and grass hay (GH) was used as roughage in the study. Rations were prepared with these raw materials as isocaloric and isonitrogenous based on dry matter. It was constituted total 7 different ration groups as 25 %, 50 % and 75 % of protein and energy obtained from soybean meal and barley completed by vicia faba and ration group as 0.5 % CaSO4 supplementation to ration that contains vicia faba. The study consisted of 3 heads of ram that was inserted rumen fistula and duodenal cannula.Microbial HP, NH3-N, by-pass protein, GHPS ratio and the amount of GOMS rations were found similar in all experiment rations. The amount of daily microbial protein synthesis that synthesized in the rumen of control group was similar with the entire experiment groups, and the value of B3 (117.75 g/day DM) ration was found higher than B2 (61.21 g/day DM) ration (p<0.05). The amount of HP that passed to duodenum in control ration was found similar with other rations. However, same feature in B3 (148.38 g/day DM) was found higher than B2 (77.41 g/day DM), B1S (79.11 g/day DM) and B2S (88.53 g/day DM) rations (p<0.05). In control ration, the amount of by-pass protein that passed to duodenum was found similar with other rations, but B3 (28.19 g/day DM) ration was found to be higher than B1S (12.43 g/day DM), B2S (11.49 g/day DM) and B3S (10.85 g/day DM) rations (p<0.05). There were no difference between control and sulphur-free vicia faba groups in parameters of microbial protein synthesis. Moreover, microbial HP, total HP, amount of GMOS, NH3-N and by-pass protein ratio were similar in sulphureus and sulphur-free vicia faba groups. Average of by-pass protein in ration groups including sulphur-free was determined tabe 21.87 g/day this value was found 11.51 g/day for vicia faba groups including sulphure (p<0.05). Amount of MPSE in ration groups including sulphur-free vicia faba was found 12.21, however this value decreased to 8.95 in rations containing additional sulphur (p<0.05). While GHPS ratio in sulphur-free vicia faba ration was 85.50 %, this values (92.17 %) increased with sulphureus in vicia faba groups (p<0.05).Rumen fluid pH, NH3-N, propionic and butyric acid concentrations between control and other experimental rations were similar. While rumen fluid pH was high before feeding, its value decreased with time progressed after feeding (p<0.05). Rumen NH3-N, acetic, propionic and butyric acid levels increased after feeding (p<0.05). Propionic acid concentration was increased with addition of Vicia faba, butyric acid concentration decreased with vicia faba+sulphur addition (p<0.05).Effective degradability and k=0.05 values of DM, OM, CP, ADF and NDF were found similarly in control and others groups. The degradability parameter of nutritient matters (a, b, c, a+b, k=0.05) were not affected by addition of vicia faba and vicia faba+sulphur.In conclusion, both the parameters of microbial synthesis and rumen fluid, and degradability parameters of nutrient matters in ration showed that the 75 % protein and energy of SK and barley may be obtained from vicia faba in ram rations.trZiraatBaklaKükürtParçalanabilirlikRumenRuminantlarAgricultureBroad BeanSulfurDegradabilityRumenRuminantsThe Effect of Adding Different Levels of Vicia Faba With Sulphure and Sulphure-Free To Based on Soy Bean Meal and Barley Rations on Some Rumen Fermentation ParametersSoya Küspesi ve Arpaya Dayalı Rasyonlara Kükürt Katkılı ve Katkısız Farklı Düzeylerde Bakla İkamesinin Kimi Rumen Fermantasyon Parametreleri Üzerine EtkisiDoctoral Thesis144269184