İlhan, EsmaUyak, CüneytDoğan, Adnan2025-05-102025-05-1020171308-75761308-7584https://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/227770/adiyaman-merkez-ilcede-yetistirilen-yerel-uzum-cesitlerinin-ampelografik-tanimlanmasihttps://hdl.handle.net/20.500.14720/8660Bu araştırma, Adıyaman Merkez İlçede yetiştirilen üzüm çeşitlerinin ampelografik özelliklerini belirlemek amacıyla, 2014-2015 yılları arasında gerçekleştirilmiştir. Çeşitlerin ampelografik özellikleri \"Uluslararası Bitki Gen Kaynakları Merkezi\" (IBPGR) tarafından oluşturulan \"Üzüm Tanımlayıcıları\" metoduna göre belirlenmiştir. Araştırma sonunda, Adıyaman yöresinde yetiştirilen 19 üzüm çeşidinin Vitis vinifera L. türüne ait oldukları belirlenmiştir. Tane kabuk renginin 12 çeşitte 'yeşil sarı', beş çeşitte 'koyu kırmızı siyah', Kırmızı Sofralık ve Sorik çeşitlerinde ise 'kırmızı' olduğu tespit edilmiştir. İncelenen çeşitlerde, ortalama salkım büyüklüğü 118.6-291.78 cm², ortalama salkım ağırlığı 123.09-710.91 g, ortalama tane ağırlığı 2.05-6.21 g, omca başına ortalama verim 4.10-7.84 kg, suda çözünür kuru madde (SÇKM) %10.5-26 ve titre edilebilir asit 3.29-4.46 g/l arasında saptanmıştır. Çiçek yapısının 16 çeşitte 'erdişi', Zerik, Hönüsü ve Bozgolik çeşitlerinde ise 'morfolojik erdişi fizyolojik dişi' olduğu belirlenmiştir.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessBahçe BitkileriZiraat MühendisliğiAdıyaman Merkez İlçede Yetiştirilen Yerel Üzüm Çeşitlerinin Ampelografik TanımlanmasıArticle271N/AQ3118131227770