Boran, GökhanDenli, EkremSehrıbanoglu, Sanem2025-05-102025-05-1020161300-30701309-6273https://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/198878/sirnakta-kirmizi-et-tuketim-aliskanliklari-uzerine-bir-arastirmahttps://hdl.handle.net/20.500.14720/2645Bu çalışmada, Şırnak'ta yaşayan halkın kırmızı et tüketim alışkanlıkları araştırılmıştır. Toplam 512 kişiaraştırmanın örneklemini oluşturmuştur. Araştırma verileri, katılımcılarla yapılan yüz yüze görüşmelerleelde edilmiştir. Et tüketen katılımcıların %40.5'i kırmızı eti, %12.0'ı tavuk etini ve %10.4'ü balık etini tercihetmektedir. Katılımcıların %59.8'inin işlenmiş et ürünlerini tüketmediği belirlenmiştir. Bu katılımcıların%60.1'i işlenmiş et ürünlerini sağlıklı bulmadığını belirtmiştir. En çok tercih edilen kırmızı et kaynağısırasıyla kuzu (%28.4), oğlak (%27.2), sığır (%15.4), koyun (%8.1) ve keçi (%5.6) olarak belirlenmiştir.İşlenmiş et ürünleri içinde en çok sucuk ve en az pastırma tüketilmektedir. Şırnak ilindeki et tüketimalışkanlıklarının gelir seviyesi, hayvan varlığı ve çeşitliliği, gelenek ve alışkanlıklar gibi faktörlerdenetkilendiği belirlenmiştir.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessNüfus İstatistikleri BilimiBeslenme Ve DiyetetikGıda Bilimi Ve TeknolojisiŞırnak'ta Kırmızı Et Tüketim Alışkanlıkları Üzerine Bir AraştırmaArticle413N/AN/A141148198878