Arslan, MirayŞar, SevgiAkkaya, Tuğse2025-05-102025-05-1020201309-761X1309-800410.31020/mutftd.688839https://doi.org/10.31020/mutftd.688839https://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/399856/eczacilik-fakultesi-ogrencilerinin-obeziteye-yonelik-farkindaliklarihttps://hdl.handle.net/20.500.14720/18686Yöntem: Bu çalışma kapsamında Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi 1. ve 4. sınıfında okumakta olan öğrencilere bir anketuygulaması yapılmıştır. Uygulanan anket, Allen (2011) tarafından geliştirilmiş ve Kafkas ve Özen (2014) tarafından Türkçe geçerlilikve güvenilirliği yapılmış olan “Obezite Farkındalık Ölçeği”ni içermektedir. Ölçekte yer alan ifadeler (1) Kesinlikle katılmıyorum - (4)Kesinlikle katılıyorum olacak şekilde 4’lü Likert tipi derecelendirilmeyle puanlanmıştır. Anket formundan elde edilen veriler IBMSPSS 22.0 paket programının yardımıyla öncelikle betimleyici istatistiksel analizlere tabi tutulmuş, ardından LISREL 8.80 programıaracılığı ile doğrulayıcı faktör analizi uygulanmıştır.Bulgular: Çalışmaya 203 öğrenci katılım sağlamıştır. Doğrulayıcı faktör analizi sonucuna fiziksel aktivite, beslenme ve obezitefarkındalık faktörlerinden oluşan üç faktörlü yapı doğrulanmış olup, ölçeğe ait uyum indekslerinin değerlendirilmesiyle bu ölçeğineczacılık fakültesi öğrencileri için de geçerli ve güvenilir bir ölçek olduğu belirlenmiştir.Sonuç: Çalışmada elde edilen bulgular, geleceğin eczacısı olan eczacılık fakültesi öğrencilerinin obeziteye yönelik farkındalıkdüzeylerinin arttırılmasında eğitimin etkin olduğunu ortaya koymuştur. Bu bağlamda eczacılık fakültelerinde sağlıklı yaşam, obeziteve kilo yönetimi gibi konulara daha çok yer verilmesinin öğrencilerin gelecekteki uygulamalarına ışık turacağı düşünülmektedir.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessBeslenme Ve DiyetetikGenel Ve Dahili TıpFarmakoloji Ve EczacılıkEczacılık Fakültesi Öğrencilerinin Obeziteye Yönelik FarkındalıklarıArticle102N/AN/A171178399856