Yıldırım, BünyaminOkut, Neşe2025-05-102025-05-1020041018-9424https://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/37466/van-kosullarinda-seker-pancari-beta-vulgaris-var-saccharifera-lnda-cesit-ve-ekim-zamaninin-verim-verim-unsurlari-ve-kalite-uzerine-etkisihttps://hdl.handle.net/20.500.14720/12953Bu çalışma 1994 yılında yürütülmüştür. Çalışmada Evita, Sonja ve Mono genetik monogerm olmak üzere üç şeker pancarı çeşidi ile dört farklı ekim zamanının (7 Nisan, 27 Nisan, 17 Mayıs ve 6 Haziran) verim, verim unsurları ve kalite üzerine olan etkileri araştırılmıştır. Yapılan bu çalışmada bitki başına yaprak sayısı, kök-gövde çapı, kök-gövde boyu, kök-gövde verimi, yaprak+baş verimi, metrekaredeki yaprak alanı, amino azot, digestion ve arıtılmış digestion oranı, kuru madde oranı, ham şeker verimi, arıtılmış şeker verimi üzerine ekim zamanlarının etkisi önemli (P<0.05; P<0.01), çatallaşma oranı, sodyum ve potasyum miktarı üzerine önemsiz olmuştur (P>0.05). Sadece digestion, arıtılmış digestion ve kuru madde oranı gibi kalite unsurlarında çeşitler arasında fark önemli olmuştur (P<0.05). En yüksek kök-gövde verimi ve ham şeker verimi 5921 kg/da ve 1203.7 kg/da ile birinci ekim zamanında (7 Nisan) elde edilmiştir. Yetişme periyodu uzunluğunun en çok morfolojik özellikler ile verim unsurları üzerinde etkili olduğu, buna karşılık kalite unsurlarına fazla etkili olmadığı sonucuna varılmıştır.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessZiraat MühendisliğiBitki Bilimleriİstatistik Ve OlasılıkVan Koşullarında Şeker Pancarı (Beta Vulgaris Var. Saccharifera L.)'nda Çeşit ve Ekim Zamanının Verim, Verim Unsurları ve Kalite Üzerine EtkisiArticle142N/AN/A14915837466