Erdal, İbrahim2025-05-102025-05-1020001300-75802148-9297https://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/25518/farkli-tahil-turlerinde-tane-fitin-asidi-konsantrasyonu-ve-fitin-asidicinko-oranlari-uzerine-bazi-toprak-ozelliklerinin-etkisihttps://hdl.handle.net/20.500.14720/776Araştırma farklı iki bölgede (Konya ve Eskişehir) yürütülmüş olup, bazı toprak özelliklerinin tahıl tanelerindeki fitin asidi (FA) ve FA/Zn oranları üzerine olan etkileri araştırılmıştır. Her iki bölgede yürütülen denemelerde 10 ekmeklik (Kıraç-66, Bolal, Gerek-79, Atay-85, ES-14, Gün-91, Kırkpınar, Kate-a, Bezostaja, BDME-10) ve 2 makarnalık (Kunduru, Kızıltan) buğday ile 10 arpa (Tokak, Cumhuriyet, Hamidiye, Erginel, Obruk, Anadolu, Bülbül, Yasevi, YEA-1868, Tarm-92) çeşidi yetiştirilmiştir. Çinko uygulamasının tane Zn konsantrasyonu ve FA/Zn oranına etkisini görmek amacıyla topraklara 23 kg Zn/ha olacak şekilde Zn uygulanmıştır. Kireç miktarı fazla, yarayışlı fosfor içeriği düşük Eskişehir bölgesinde yetiştirilen tahılların P ve FA konsantrasyonları ile FA/Zn oranları Konyadan elde edilen değerlerin oldukça altında gerçekleşmiş, buna bağlı olarak Zn'nun biyolojik yarayışlılığının daha fazla olduğu belirlenmiştir.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessÇevre BilimleriZiraat MühendisliğiBitki BilimleriFarklı Tahıl Türlerinde Tane Fitin Asidi Konsantrasyonu ve Fitin Asidi/çinko Oranları Üzerine Bazı Toprak Özelliklerinin EtkisiOther61Q3Q31625518