Saday, MürvetUyak, CüneytDoğan, Adnan2025-05-102025-05-1020171308-75761308-7584https://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/246898/hizan-bitlis-yoresinde-yetistirilen-yerel-uzum-cesitlerinin-ampelografik-tanimlanmasihttps://hdl.handle.net/20.500.14720/2857Bu çalışma, 2015-2016 yıllarında Hizan (Bitlis) yöresinde yetiştiriciliği yapılan 24 yerel üzüm çeşidinin uluslararası normlara göre ampelografik özelliklerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Çeşitlerin ampelografik özellikleri IBPGR (Uluslararası Bitki Genetik Kaynakları Merkezi) tarafından hazırlanan Üzüm Tanımlama (Descriptors for Grape) normlarına göre belirlenmiştir. Çiçek yapısı (OIV 151) 23 çeşitte 'Erselik', Siyah Güzane çeşidinde ise 'Erdişi görünüşlü dişi' olarak tanımlanmıştır. Üzüm salkımı büyüklüğü (OIV 202) 13 çeşitte 'çok küçük', altı çeşitte 'küçük', üç çeşitte 'orta' ve iki çeşitte 'büyük' olarak belirlenmiştir. Tane kabuk rengi (OIV 225) 13 çeşitte 'koyu kırmızı mor', 10 çeşitte 'yeşil sarı' Tayfi çeşidinde ise 'Kırmızı'dır. İncelenen çeşitlerde suda çözünebilir kuru madde miktarı (OIV 505) %11-22.40 ve titre edilebilir asitlik (OIV 506) 2.90-8.91 g/l arasında saptanmıştırtrinfo:eu-repo/semantics/openAccessBahçe BitkileriTarımsal Ekonomi Ve PolitikaZiraat MühendisliğiBitki BilimleriZiraatToprak BilimiHizan (Bitlis) Yöresinde Yetiştirilen Yerel Üzüm Çeşitlerinin Ampelografik TanımlanmasıArticle273N/AQ3424435246898