Özrenk, KorayGündoğdu, MüttalipKan, Tuncay2025-05-102025-05-1020101308-75761308-7584https://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/108923/van-golu-havzasi-yerel-armutlarihttps://hdl.handle.net/20.500.14720/2191Van Gölü havzasında yetiştirilen mahalli armut çeşitlerinin belirlenmesi amacıyla bu çalışma yapılmıştır. Bölgede uzun zamandan beri yetiştiriciliği yapılan bu yerel çeşitler yöre iklimine iyi adapte olmuş ve yetiştirildiği bölgede önemli bir Pazar payına sahip olan çeşitlerdir. Yetiştiriciliği yapılan mahalli çeşitlerin meyve özellikleri üzerinde yapılan bu araştırmada çeşitlere ait meyvelerin ağırlıkları, boyutları, suda çözünür kuru madde miktarları (SÇKM), titre edilebilir asit içerikleri gibi bazı pomolojik özellikleri belirlenmiştir. İncelenen çeşitlerde meyve ağırlığı 199.-20,07 g, meyve eti sertliği 13 - 3.07 lb, meyve sap uzunluğu 55.24 - 11.77 mm, titre edilebilir asit içeriği % 20.4 – 1.8, suda çözünür kuru madde miktarı % 17.80-10.5 arasında bulunmuştur.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessBahçe BitkileriZiraat MühendisliğiBitki BilimleriVan Gölü Havzası Yerel ArmutlarıArticle201N/AQ34651108923