Boran, GökhanCoşkun, Fatma2025-05-102025-05-1020181304-75822148-015X10.24323/akademik-gida.475370https://doi.org/10.24323/akademik-gida.475370https://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/372769/jelatin-bazli-yenilebilir-film-ve-kaplamalarhttps://hdl.handle.net/20.500.14720/3609Gıdalar üretimden tüketime kadar pek çok farklı şekilde kalite kaybına uğramaktadır. Bu nedenle; depolama, nakliyeve pazarlama süresince gıdaların duyusal özellikleri ve besin değeri korunurken söz konusu kalite kayıplarınınönlenmesi esastır. Son zamanlarda, yenilebilir film ve kaplamalar alternatif bir ambalaj yöntemi olarak önemkazanmıştır. Yenilebilir film ve kaplamalar; özellikle tüketime hazır, pişmeye hazır ya da ön pişirme uygulanmış parça,derisiz veya kabuksuz gıdalarda, gıda ile asıl ambalaj materyali arasında ikincil bir kaplama olarak kullanılabilir.Yenilebilir film ve kaplamalar; antioksidanlar, antimikrobiyeller, renk ve tat bileşenleri gibi fonksiyonel bileşenlerintaşınmasında önemli bir rol oynayabilir. Yenilebilir film ve kaplamaların üretiminde pek çok doğal biyopolimerkullanılabilmektedir. Bu biyopolimerlerden biri olan jelatin; kolay bulunması, nispeten ucuz olması, çok fonksiyonluolması, gıdalarla uyumlu olması, kolay kullanımı ve genel olarak güvenli kabul edilmesi nedeniyle bazı avantajlarsunmaktadır. Bu derlemede, son yıllarda yapılan çalışmalar ışığında jelatin bazlı yenilebilir film ve kaplamalarınüretimi, uygulamaları, formülasyonları, kullanılan bileşenler, mekanik kuvvet, geçirgenlik ve fonksiyonel özelliklerideğerlendirilmiştir.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessGıda Bilimi Ve TeknolojisiJelatin Bazlı Yenilebilir Film ve KaplamalarArticle163N/AQ4332339372769