Çavuşoğlu, ŞeydaYılmaz, Nurettin2025-05-102025-05-102022https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=qVqOZFj2DwNmvdf1oGFYiDv5mQtbxYF8d78aS3fGa3CIZDGI7WvA-Dhsb2kV0pfqhttps://hdl.handle.net/20.500.14720/24167Mevcut çalışmada, tarımsal sürdürülebilirliğe katkı sağlamak amacıyla patlıcan yetiştiriciliğinde insan sağlığını ve çevre kirliliğini tehdit etmeyen farklı gübre uygulamalarının verim üzerine etkisini araştırmaktır. Ayrıca, çalışmadan elde edilen meyvelere hasat sonrası farklı yenilebilir kaplamalar uygulanarak depolama süresince meyvelerde meydana gelen fiziksel ve biyokimyasal değişimlerin yanı sıra kalikste meydana gelen kararmaların etkilerini araştırmaktır. Bu amaçla, hasat öncesi fidelere humik asit, solucan ve organomineral gübre uygulanmıştır. Daha sonra hasat edilen patlıcanlar dört gruba ayrılmıştır. Birinci grup meyvelere karboksimetil selüloz, ikinci gruba sodyum aljinat, üçüncü gruba pektin ve dördüncü gruba hiçbir uygulama yapılmadan kontrol olarak değerlendirilmiştir. Çalışma iki yıl yürütülmüştür. Hümik asit ile yetiştirilen patlıcanlarda toplam fenolik içerik, antioksidan kapasite ve fenolik asitler daha yüksek bulunurken, organomineral gübre ile yetiştirilen meyvelerde ise besin elementleri içeriği daha yüksek bulunmuştur. Hasat sonrası yenilebilir kaplamaların ağırlık kaybı, toplam fenolik içerik, antioksidan kapasite, fenolik asitler, solunum hızı, etilen üretimi ve besin elementleri içeriği üzerine etkili olmasının yanı sıra kalikslerde malondialdehit ve polifenoloksidaz inhibisyonu üzerinde etkili olduğu tespit edilmiştir. Sonuç olarak, yenilebilir kaplamalar uygulandıktan sonra depolanan meyvelerin raf ömrünün 20 gün uzatılabileceği ve depolama süresince kaliteyi en iyi koruyan uygulamaların pektin ve karboksimetil selüloz ile sağlandığı tespit edilmiştir.In the current study, it is aimed to investigate the effect of different fertilizer applications that do not threaten human health and environmental pollution in eggplant cultivation, in order to contribute to agricultural sustainability. In addition, different edible coatings were applied to the fruit obtained from the study after harvest and to investigate the effects of physical and biochemical changes in the fruit, as well as the darkening of the calyx during storage. To this end, humic acid, vermicompost, and organomineral fertilizers were applied to the seedlings. The harvested eggplants were then divided into four groups. Carboxymethyl cellulose was treated in the first group, sodium alginate in the second group, pectin in the third group, and nothing in the control (without any treatment) in the fourth group. The study was conducted in two years. Total phenolic content, antioxidant capacity, and phenolic acids were found to be higher in eggplants grown with humic acid, whereas mineral contents were found to be higher in fruit grown with organomineral fertilizer. The postharvest of edible coatings-treated fruit was effective on weight loss, total phenolic content, antioxidant capacity, phenolic acids, respiration rate, ethylene production, mineral content, as well as inhibition of malondialdehyde and polyphenoloxidase in calyxes. As a result, the fruit's shelf life could be extended by 20 days after the edible coating was treated with them, and the best-preserved quality was provided with pectin and carboxymethyl cellulose during storage.trZiraatDepolamaGübrelerKalitePatlıcanYenilebilir kaplamaAgricultureStorageFertilizersQualityEggplantEdible coatingPreharvest the Effects of Different Organic Fertilizers on Yield and Quality and Postharvest the Effects of Different Edible Coatings on Postharvest Physiology in EggplantPatlıcanda Hasat Öncesi Farklı Organik Gübrelerin Verim ve Kalite Üzerine Olan Etkisi ile Farklı Yenilebilir Kaplamaların Hasat Sonrası Fizyolojisi Üzerine EtkileriDoctoral Thesis133763525