Rüstemoğlu, VedatKaradaş, Filiz2025-05-102025-05-1020161308-75761308-7584https://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/229166/van-havzasinda-uretilen-cesitli-karma-yemlerin-aflatoksin-iceriklerinin-arastirilmasihttps://hdl.handle.net/20.500.14720/2716Bu çalışmada, hayvan yemlerinde aflatoksinlerden B1, B2, G1 ve G2 araştırılmıştır. Van ilindeki 5 ayrı fabrikada üretilen yemlerden 3 farklı zamanda örnekler alınmış ve Shimadzu Prominence HPLC ile aflatoksinler belirlenmiştir. Her üç dönemde de analiz edilen toplam 48 yem örneğinde sırasıyla %67'sinde 0.12-4.74 µg/kg AFB1; %44'ünde 0.01-4.27 µg/kg AFB2; %4'ünde 0.11-0.52 µg/kg AFG1 ve %40'ında 0.14-10.30 µg/kg AFG2 saptanmıştır. Van havzasında elde edilen sonuçların kabul edilen üst sınır değerlerinin altında olduğu ve risk teşkil etmediği görülmüştür. Ancak yemlerin halen %67'sinin aflatoksinlerle bulaşık olduğu saptanmıştır.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessToksikolojiGıda Bilimi Ve TeknolojisiVeterinerlikVan Havzasında Üretilen Çeşitli Karma Yemlerin Aflatoksin İçeriklerinin AraştırılmasıArticle264N/AQ3586593229166