Geçit, Hüseyin H.Kulaz, HalukÇitçi, Vahdettin2025-05-102025-05-1019981300-75802148-9297https://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/24382/mercimekte-lens-culinaris-l-medik-ozellikler-arasi-iliskiler-ve-path-katsayisi-analizi-uzerine-bir-arastirmahttps://hdl.handle.net/20.500.14720/549Bu çalışma, mercimekte bazı özellikler arası ilişkileri ve bu özelliklerin birim alan tane verimine doğrudan ve dolaylı etkilerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Deneme, 1991, 1992 ve 1993 yıllarında Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi deneme alanında yürütülmüştür. Denemede, Kışlık Kırmızı-51 Yerli Kırmızı, Fırat-87, Malazgirt-89, Sultan-1, Erzurum-89, Flip 86-19 C ve yerel Alaköy mercimek çeşitleri kullanılmıştır. İncelenen özellikler arasındaki ilişkilerde, dekara tane verimi ile bitkide tane verimi (r=0478**), bitkide bakla sayısı (r=0,503**) ve bitkide tane sayısı (r=0,450**) arasında olumlu ve % 1 düzeyinde önemli, Ayrıca bitki başına tane verimi ile bitki boyu (r=0,410**), bitkide anadal (r=0,340**), yandal (r=0,221**), bin tane ağırlığı (r=0,305**), bitkide tane sayısı (r=0,758**) ve bitkide bakla sayısı (0,691**) arasında da olumlu ve % 1 düzeyinde önemli ilişkiler belirlenmiştir. Yapılan path analizi sonunda, mercimekte dekara tane verimi yönünden bitkide anadal sayısı, bitki başına tane verimi ve bitkide bakla sayısının önemli özellikler olduğu belirlenmiştir. Bitki boyu ve bitkide yandal sayısının birim alan tane verimine doğrudan etkileri ise olumsuz yönde ve önemli olmuştur.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessBahçe BitkileriÇevre BilimleriZiraat MühendisliğiBitki Bilimleriİstatistik Ve OlasılıkMercimekte ( Lens Culinaris L . Medik. ) Özellikler Arası İlişkiler ve Path Katsayısı Analizi Üzerine Bir AraştırmaArticle41Q3Q381124382