Çimrin, K. MesutBozkurt, Mehmet AlıAkıncı, Irfan Ersın2025-05-102025-05-1020001301-2053https://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/25985/azot-ve-fosforun-biberin-capsicum-annuum-l-meyve-ve-yaprak-besin-elementi-icerigine-etkisihttps://hdl.handle.net/20.500.14720/691Bu araştırma, azotlu ve fosforlu gübrelemenin biber bitkisinin, hasat başı ve sonunda meyve ve yaprak besin elementlerine etkilerini belirlemek amacı ile yürütülmüştür. Çalışmada, azotlu gübre amonyum sülfat formunda ve 0, 8, 16, 24 kg N/da dozlarında, fosforlu gübre triple süper fosfat formunda ve 0, 12, 24 kg P2O5 /da dozlarında uygulanmıştır. Azotlu gübreleme, biber meyvesi örneklerinin N, Ca, Fe ve Mn içeriklerini, hasat başında alınan yaprak örneklerinin N, K ve Zn içeriklerini, hasat sonunda alınan yaprak örneklerinin N, P, Zn ve Cu içeriklerini önemli olarak etkilemiştir. Fosforlu gübreleme, biber meyvesinin P içeriğini, hasat başında alınan yaprak örneklerinin P ve Mg içeriklerini, hasat sonunda alınan yaprak örneklerinin N ve P içeriklerini önemli olarak etkilemiştir. Azotlu gübreleme ile hasat başında bitkilerin azot beslenmesinin yeterli düzeyde olduğu, fakat hasat sonunda bitkilerin azot beslenmesinin yetersiz olduğu bulunmuştur.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessZiraat MühendisliğiBitki BilimleriAzot ve Fosforun Biberin (Capsicum Annuum L.) Meyve ve Yaprak Besin Elementi İçeriğine EtkisiOther31-2N/AN/A17418125985