Geboloğlu, Merve DilekFuran, Mehmet Alp2025-05-102025-05-1020171308-75761308-7584https://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/227771/bazi-turk-yazlik-ekmeklik-bugday-cesitleri-arasindaki-genetik-farkliligin-ssr-markorleriyle-belirlenmesihttps://hdl.handle.net/20.500.14720/8659Tahıllar içerisinde buğday, ilk çağlardan beri kültürü yapılan ve stratejik önemi yüksek olan bir besin kaynağıdır. Nüfusun artmasıyla birlikte birim alandan alınan verimi arttırma ihtiyacı doğmuştur. Buğdayda birim alandan alınan verimi arttırmak çeşitli ıslah yöntemleri ile mümkün olabilir. Gen kaynaklarının genetik benzerlik-farklılıklarının bilinmesi bitki ıslahı açısından oldukça önemlidir. Son yıllarda buğdayda yapılan çalışmalarda moleküler markör yöntemleri sıklıkla tercih edilmektedir. Bu çalışmada, Türkiye'nin farklı karakterizasyonunun belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla 32 adet SSR primeri kullanılarak spesifik DNA bölgelerinin çoğaltılması sağlanmış ve kapillar yöntemle elektroforez işlemini gerçekleştirilmiştir. Yapılan moleküler markör analizi sonucunda çeşitler arasındaki genetik benzerlik ve farklılıklar moleküler düzeyde ortaya konmuştur. Ayrıca bu çalışmayla moleküler markör kullanımının ıslah çalışmaları için önemi ve gerekliliği bir kez daha vurgulanmıştır.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessGenetik Ve KalıtımZiraat MühendisliğiBitki BilimleriBazı Türk Yazlık Ekmeklik Buğday Çeşitleri Arasındaki Genetik Farklılığın Ssr Markörleriyle BelirlenmesiArticle271N/AQ3132138227771