Geçgin, Erol2025-05-102025-05-1020242619-954810.33083/joghat.2024.413https://doi.org/10.33083/joghat.2024.413https://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/1281542/yoresel-yemeklerin-isletme-menulerinde-yer-alma-duzeyi-van-ili-ornegihttps://hdl.handle.net/20.500.14720/20036Bu çalışma ile Van iline ait yöresel yemeklerin Van ilinde faaliyet gösteren işletme menülerinde yer alma düzeylerinin tespit edilmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda, nitel araştırma tekniğinin yarı yapılandırılmış görüşme yöntemi ile Van ilinde faaliyet gösteren 32 işletme ile görüşme gerçekleştirilmiştir. Görüşme ile yöresel yemeklerin işletme menülerinde yer bulma düzeylerinin tespiti için sorulan 14 soru ile Van ili yöresel yemeklerinin işletme menülerinde yer alma düzeylerinin belirlenmesinin yanında Van yöresel yemeklerinin, tıpkı Van Kahvaltısının ülkemizde ve dünyada sahip olduğu üne erişebilmesi için ihtiyaç duyulan faaliyet ve öneriler belirlenmeye çalışılmıştır. Çalışma neticesinde görüşme yapılan 32 işletmeden 21’inin Van yöresel yemeklerinin en azından birine yer verdiği sonucuna varılmıştır. Van Kahvaltısının öne çıktığı çalışmada yöresel ana yemeklerin bilinirlik noktasında Van Kahvaltısı kadar ün sahibi olmamasının kenti ziyaret eden turistlerin yöresel yemekleri tercih etmemesinin temel sebebi olarak gösterilmiştir. Yöresel yemeklerin yöre halkı tarafından evlerinde yapılıyor olması işletmelerde farklı lezzetleri tercih etmelerinin temel sebebi olarak ortaya çıkmış, yöre halkı tarafından yöresel yemeklerin evlerde halen yapılıyor olmasının sürdürülebilirlik açısından önemli bir noktada olduğu sonucuna varılmıştır.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessYöresel Yemeklerin İşletme Menülerinde Yer Alma Düzeyi: Van İli ÖrneğiArticle72N/AN/A4584711281542