Keskin, NurhanGokçen, Ibrahım SametKunter, BirhanBatuk, MihribanYıldız, SenaKaya, Ahmet Çağlar2025-05-102025-05-1020231300-89432791-6375https://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/1157678/asmada-in-vitro-melatonin-uygulamalarinin-kallus-olusumu-ile-antioksidan-aktivite-ve-toplam-fenolik-bilesik-icerigi-uzerine-etkisihttps://hdl.handle.net/20.500.14720/9551Bu çalışmada, Merlot ve Erciş üzüm çeşitlerine ait kallus kültürlerinde, Melatonin (MEL) uygulamalarının kallus oluşumu ile antioksidan aktivite (AA) ve toplam fenolik (TF) bileşik içeriği üzerine etkisi incelenmiştir. Başlangıç eksplantı olarak in vitro bitkiciklerden elde edilen boğum araları kullanılmıştır. Eksplantlar, pH değeri 5.7’ye ayarlanmış, 0, 100, 200 µmol.l⁻¹ MEL, 30 g l⁻¹ sakkaroz ve 8 g agar içeren Murashige ve Skoog (MS) katı besin ortamına dikilmiştir. Kültürler iklim odasında 25C’de 8/16 saat fotoperiyotta inkübe edilmiş ve 21 gün ara ile iki defa alt kültüre alınarak kallus çoğaltımı sağlanmıştır. Kallusların antioksidan aktivitesi demir indirgeme antioksidan gücü (FRAP) yöntemiyle spektrofotometrede 593 nm dalga boyunda okunarak µmol trolox eş değeri (TE) g⁻¹ olarak ifade edilirken, TF bileşik içeriği Folin-Ciocalteu reaktifi (FCR) kullanılarak spektrofotometrede 725 nm dalga boyunda okunmuş ve mg gallik asit eşdeğeri (GAE) g⁻¹ olarak ifade edilmiştir. Çalışma sonucunda MEL’in asmalarda kallus oluşumunu uyardığı ve TA ve TF bileşik içeriği üzerine etkili olduğu belirlenmiştir.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessBahçe BitkileriAsmada İn Vitro Melatonin Uygulamalarının Kallus Oluşumu İle Antioksidan Aktivite ve Toplam Fenolik Bileşik İçeriği Üzerine EtkisiArticle52Özel Sayı 1N/AN/A67711157678