Akkaya, LeventAlişarlı, Mustafa2025-05-102025-05-1020061017-84221308-3651https://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/72583/afyonkarahisarda-tuketime-sunulan-peynirlerde-listeria-monocytogenes-ve-salmonella-spp-varliginin-belirlenmesihttps://hdl.handle.net/20.500.14720/13234Bu çalısmada, Afyonkarahisar il merkezinde bulunan semt pazarlarından satın alınan 100 adet beyaz peynir örneginde Listeria monocytogenes ile Salmonella spp.’nin varlıgı ve yaygınlıgı arastırılmıstır. L. monocytogenes’in izolasyon ve identifikasyonunda Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi’nin (Food and Drug Administiration/FDA), Salmonella spp.’nin izolasyon ve identifikasyonunda ise Uluslararası Standart Ofisi’nin (International Standart Office/ISO) önerdigi metotlar kullanılmıstır. Analize alınan 100 adet peynir örneginden %6’sında (6/100) L. monocytogenes ve % 2’sinde (2/100) Salmonella spp. tespit edilmistir. Arastırma sonuçları, Afyonkarahisar’da tüketime sunulan beyaz peynirlerin L. monocytogenes ile Salmonella spp. ile bulasmada kaynak olabilecegini ve halk saglıgı açısından potansiyel bir tehdit olusturabilecegini ortaya koymustur.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessHalk Ve Çevre SağlığıMikrobiyolojiGıda Bilimi Ve TeknolojisiAfyonkarahisar'da Tüketime Sunulan Peynirlerde Listeria Monocytogenes ve Salmonella Spp. Varlığının BelirlenmesiArticle171-2N/AN/A879172583