Akça, YaşarAsma, Bayram Murat2025-05-102025-05-1019961018-9424https://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/57191/hacihaliloglu-kayisi-cesidinde-derim-zamanin-kuru-kayisi-kalitesi-ve-randiman-uzerine-etkisinin-saptanmasi-uzerine-bir-arastirmahttps://hdl.handle.net/20.500.14720/414Bu araştırma, Hacıhaliloğlu kayısı çeşidinde, ham, yan olgun ve olgun meyvelerin taze ve kuru meyve özelliklerini saptamak amacıyla 1995 yılında Malatya'da yapılmıştır. Ortalama meyve ağırlığı, suda çözünebilir kuru madde miktarı ve meyve eti sertliği bakımından yarı olgun ve olgun dönemde hasat edilen meyveler arasında önemli fark (P<0.05) saptanmıştır. En yüksek kuru meyve miktarı ve randıman, en düşük S02 içeriği, olgun meyvelerde belirlenmiştir. Hacıhaliloğlu kayısı çeşidi için, en uygun hasat zamanı, suda çözünebilir kuru madde miktarının ve pH m % 29 ve 4.90'ın üzerine çıktığı, meyve eti sertliğinin 0.50 kg/ cm2 civarı olduğu ve asitliliğin ise % 0.20'lere düştüğü dönem olarak kabul edilebilir. Araştırma sonuçlarına göre, kademeli olarak yapılacak derimin, verim ve meyve kalitesini artırabileceği belirlenmiştir.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessBahçe BitkileriZiraat MühendisliğiHacıhaliloğlu Kayısı Çeşidinde Derim Zamanın Kuru Kayısı Kalitesi ve Randıman Üzerine Etkisinin Saptanması Üzerine Bir AraştırmaArticle62N/AN/A18118957191