Tuncer, MustafaEkim, HasanEkim, Meral2025-05-102025-05-1020191300-26942587-035110.5505/vtd.2019.92679https://doi.org/10.5505/vtd.2019.92679https://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/347615/hipertansiyon-tedavisinde-bitkisel-urunlerin-yerihttps://hdl.handle.net/20.500.14720/18359Ciddi komplikasyonlara yol açabilen hipertansiyon dünyaçapında yaygın olan önemli bir sağlık sorunudur. Henüzpatogenezi tam olarak anlaşılmamış olmakla birlikte yaşamtarzı değişikliği, uygun diyet ve ilaç tedavisi ile hipertansiyonkontrol altına alınabilmektedir. Ancak, bu tedavi yaklaşımı,yaşam boyu sürmelidir. Bu ömür boyu sürmesi gereken tedaviyaklaşımına karşı bir umut olarak çeşitli alternatif tedaviyaklaşımları geliştirilmiştir. Sarımsak, yeşil çay ve narenciyeürünleri gibi bazı meyve ve sebzeler hipertansiyon tedavisindekullanılan başlıca bitkisel ürünlerdir.Birçok kaynaktan ortaya çıkan zararlı kimyasalların bir kısmıbitkiler gibi canlı varlıklarda birikebilir. Bitkisel ürünlerin doğalolması nedeniyle güvenli olması bundan dolayı söz konusudeğildir. Özellikle çay olarak kullanılan bitkisel ürünlerdefaydalı besin unsurlarının yanında çeşitli toksik metallerdebulunabileceğinden ciddi zehirlenmeler bile oluşabilir. Bunedenle, fitoterapi de dahil tüm yeni tedavi yöntemleri kanıtadayalı olmalı ve etik kurallarla çelişmemelidir.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessTamamlayıcı Ve Entegre TıpGenel Ve Dahili TıpToksikolojiKalp Ve Kalp Damar SistemiHipertansiyon Tedavisinde Bitkisel Ürünlerin YeriArticle264N/AN/A564568347615