Ekin, SuatAmın, Abdalla Alı Amın2025-05-102025-05-102021https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=8tbPippmWV_b-Irrn9YEAprp-_7cc61VbxLJyf4ROrf-CTgyWndL6RfZADOOvn0vhttps://hdl.handle.net/20.500.14720/21372Fenolik bileşikler ve flavonoidler, serbest radikal oluşumunu engelleyen ve/veya otoksidasyonun yayılmasını kesintiye uğratan etken maddelerdir. İz (eser) element, mineraller ve C vitamini antioksidan savunma sisteminini düzenleyen yardımcı yapılardır. İnsanlar için en önemli kaynaklardan biri diyettir. Sentetik antioksidanların zararlı etkileri nedeniyle yiyecek ve içecekleri korumak veya in vivo oksidatif stresi azaltmak için doğal antioksidanlar ilgi odağı haline gelmektedir. Çalışma kapsamında iz (eser) element ve mineral analizleri ICP-OES ile, A ve E vitaminleri HPLC yöntemi kullanılarak, C vitamini, Lycianthes rantonnetii (Royal Robe) bitki metanol ekstraktının toplam fenol, flavonoid ve antioksidan kapasitesi, DPPH, ABTS, hidroksil, hidrojen peroksit giderme aktivitesi ve eritrositlerin fenilhidrazin ile hemolitik oluşumu sonucu bitkinin radikal süpürücü aktiviteleri ise spektrofotometrik olarak tespit edildi. Bu çalışmanın sonuçları, Lycianthes rantonnetii (Royal Robe) bitkisinin antioksidan, vitamin, iz (eser) element ve mineral içeriğinin yüksek düzeyde olduğunu ve önemli miktarda toplam fenol ve flavonoid içerdiği belirlenmiştir. Bitkinin serbest radikaller için yüksek bir süpürme aktivitesine sahip olduğu tespit edilmiştir. Bu sonuçlar göstermektedir ki bitkinin yiyecekler ve ilaçları korumak ve in vivo oksidatif stresi azaltmak için işlev görebileceği düşünülmektedir.The aim of this study was to investigate the antioxidant, antiradical activity of the Lycianthes rantonnetii (Royal Robe) plant, to determine levels of trace element (Fe, Zn, Mn, Cu, Cr, Mo, Cd, As, Pb, Co, V, Tl, Li, Ti, Sr, Be), mineral (Mg, P) and vitamin (A, E, C). Phenolic compounds and flavonoids are inhibiting the free radical formation and/or interrupt propagation of autoxidation, vitamin C effective in the appropriate matrix, and minerals modulate the activity of the antioxidant defense system. One of the most important sources for humans is the diet. Due to the harmful effects of synthetic antioxidants, natural novel antioxidants have become the focus of attention for protecting foods and beverages and reducing oxidative stress in vivo. In the study, mineral analyses were carried out using ICP-OES, and vitamin analyses were carried out using the HPLC method, total phenol, flavonoids, antioxidant capacity, DPPH, ABTS, hydrogen peroxide, and hydroxyl radicals scavenging activity and hemolytic activity of the methanol extract Lycianthes rantonnetii (Royal Robe) plant was determined spectrophotometrically. The results of this study showed that the content of antioxidant vitamins, minerals of the Lycianthes rantonnetii (Royal Robe) plant was at high levels and it contains a reasonable amount of total phenol, and flavonoids also, it was determined that the methanol extracts of the plant had a high scavenging activity for free radicals. These results suggest that these compounds may function to protect foods and medicines and to reduce oxidative stress in vivo.enBiyokimyaBiochemistryDetermination of Antioxidant and Antiradical Properties and Levels of Trace Element, Mineral and Vitamin C in Blue Potato Bush (lycianthes Rantonnetii)Mavi Patates Çalısı (lycianthes Rantonnetii) Bitkisinin Antioksidan ve Antiradikal Özellikleri ile İz Element, Mineral ve Vitamin C Düzeylerinin BelirlenmesiMaster Thesis163673086