Ağaoğlu, SemaEkici, KamilMengel, Zermine2025-05-102025-05-1019981017-84221308-3651https://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/52102/van-piyasasinda-acik-olarak-satisa-sunulan-bazi-baharatin-kimyasal-kalitesinin-standartlara-uygunluguhttps://hdl.handle.net/20.500.14720/562Bu çalışma, Van piyasasında açık olarak tüketime sunulan kara biber, toz kırmızı biber, kimyon, pul kırmızı biber ve sumağın kimyasal kalite açısından Gıda Maddeleri Tüzüğü (GMT) ve Standartlara (TS) uygunluk oranını belirlemek amacıyla yapıldı.Her baharat çeşidinden 20 adet olmak üzere toplam 100 numune materyal olarak kullanıldı. Kimyasal analizler sonucunda, kara biberlerin %10'u uçucu yağ; toz kırmızı biberlerin %90'ı toplam kül, %20'si HCl'de çözünmeyen kül; kimyonların % 40 'ı toplam kül, %100'ü uçucu yağ; pul kırmızı biberlerin % 60 'ı toplam kül, % 50'si tuz; sumakların % 40 'ı toplam kül miktarı yönünden TS'ye; toz kırmızı biberlerin % 90'ı toplam kül; kimyonların % 80'i toplam kül, %100'ü uçucu yağ miktarı yönünden GMT'ye Uygun bulunmadı. Sonuç olarak, incelenen baharatın kimyasal kalitesinin yeterince iyi olmadığı, çoğunun Gıda Maddeleri Tüzüğü ve ilgili Standartlarda öngörülen kriterlere uymadığı belirlendi.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessKimyaAnalitikKimyaUygulamalıKimyaOrganikKimyaTıbbiGıda Bilimi Ve TeknolojisiKimyaİnorganik Ve NükleerVan Piyasasında Açık Olarak Satışa Sunulan Bazı Baharatın Kimyasal Kalitesinin Standartlara UygunluğuArticle91-2N/AN/A596252102