Toprak, MuratToğuç, Hakan2025-06-302025-06-3020242146-26312587-053X10.5505/kjms.2024.88785https://doi.org/10.5505/kjms.2024.88785https://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/1298867/evaluation-of-nutritional-status-of-fibromialgia-patientshttps://hdl.handle.net/20.500.14720/25272Amaç: Fibromiyalji sendromu, sıklıkla iskelet ve kas sistemlerinde gözlenen yaygın ağrı ile gelişen multifaktöriyel bir sağlık sorunudur. Hastalığa ilişkin kullanılan tedavi yöntemleri ile beraber beslenme ve diyet tedavisinin etkili olabileceği düşünülmektedir. Bu araştır - mada fibromiyalji sendromuna sahip hasta bireylerin besin tüketim- lerinin ve antropometrik ölçümlerinin (vücut ağırlığı, boy uzunluğu, beden kütle endeksi) değerlendirilmesi amaçlanmaktadır. Materyal ve Metot: Bu araştırma Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi Fizik Tedavi ve Romatoloji Bölümü Poliklinikleri’ne başvuran fibromi - yalji tanısı almış, 33,7±6,4 yıl yaş ortalamalarına sahip olan 100 kadın birey ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmayı kabul eden katılımcılara anket formu (sosyo-demografik bilgiler, beslenme alışkanlıkları ve antro - pometrik ölçümlerine ilişkin veriler içeren) araştırmacı tarafından yüz yüze görüşme tekniği ile uygulanmıştır. Bulgular: Katılımcıların büyük çoğunluğu ev hanımı (%72) iken, katılımcıların %93’ünde yorgunluk ve kas ağrısı, %91’inde uyku bozuklukları olduğu tespit edilmiştir. Katılımcıların %59’unda be - den kütle endeksi (BKİ) 25,0–29,9 kg/m² ve %8’inde 30,0–39,9 kg/ m² olduğu bulunmuştur. Bireylerin BKİ’lerinin fibromiyalji hastalık sempromlarından depresyon (p<0,001), anksiyete (p<0,001) ve yor- gunluk (p=0,011) ile arasında anlamlı bir fark olduğu saptanmıştır. Sonuç: Fibromiyalji tedavi aşamasında hastalık semptomların - da azalma ve yaşam kalitesinde artış sağlayabilmek amacıyla bi- reylerin diyetisyenlere yönlendirilmesi ve beslenme durumlarının değerlendirilirken antropometrik ölçümerin de dikkate alınması gerekmektedir.eninfo:eu-repo/semantics/openAccessEvaluation of Nutritional Status of Fibromialgia PatientsFibromiyalji Hastalarında Beslenme Durumunun DeğerlendirilmesiArticle141N/AN/A19241298867