Şensoy, Ruhan İlknur GazioğluYıldız, Dilan Sönmez2025-05-102025-05-102022https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/TezGoster?key=RjZwH00oMG4iNa5Sgvlgg_JeEKEQTbonC6yZyRK1BhWjNn0o_bkbwbH2lu4fRUl9https://hdl.handle.net/20.500.14720/23851Bu araştırma kapsamında Siirt ili ve ilçelerinde yetiştirilen, Karröd, Siyah gözane, Tayfi, Reşealya, Haseni, Boğa, Binetati, Beyaz Sinceri, Aşkar, Emiri Dövrevi, Çiçikenator mahalli üzüm çeşitlerine ait çekirdeklerde bazı ölçüm, tartım ve analizler yapılmıştır. Çalışmada renkli ve beyaz üzümler ayrı ayrı kategorize edilerek, kabuk renginin, tohum biyokimyasal içeriğine etkisinin olup olmadığı da değerlendirilmiş ayrıca tohumlara ait bileşimler, meyve suyundan alınan paralel örneklerle karşılaştırılmıştır. Tohumlardan ve -karşılaştırma yapmak amacıyla- meyve suyundan alınan örneklerde, toplam fenolik içerikler, proantosiyanidin içerikleri, toplam antioksidan kapasiteleri ve element içerikleri de belirlenmiştir. Çekirdeklerde tespit edilmiş en yüksek değerlere bakıldığında; Fenolik içerik yönüyle, Binetati (87.30 (GAE) mg/100g); Antioksidan kapasite Gözene (1344.86 mg/g) ve Proantosiyanidin değeri Çiçikenator (34.19 mg (CE) /g) mahalli çeşitlerinde tespit edilmiştir. Ayrıca çeşitlere ait çekirdeklerde mineral içerikler de değerlendirilmiş; çeşitlere göre değişiklik gösterdiği tespit edilmiştir. Sonuçlar istatistiksel olarak da çoğunlukla önemli [(P<0,01), (P<0,05)] bulunmuştur.Within the scope of this study, some measurements, weighing and analyzes were carried out on in the seeds of the local grape varieties, Karröd, Black gözane, Tayfi, Reşealya, Haseni, Boğa, Binetati, Beyaz Sinceri, Aşkar, Emiri Dövrevi, and Çiçikenator. In the study, colored and white grapes were categorized separately, and it was evaluated whether the skin color had an effect on the biochemical content of the seed, and the compositions of the seeds were compared with the parallel samples taken from the juice. Total phenolic contents, proanthocyanidin contents, total antioxidant capacities and mineral contents were also determined in the samples taken from the seeds and fruit juice for comparison purposes. Considering the highest values detected in the seeds; the highest phenolic content was determined in in the variety Binetati (87.30 (GAE) mg/100g); antioxidant capacity was in Gözene (1344.86 mg/g) variety and Proanthocyanidin value was in Çiçikenator (34.19 mg (CE) /g) variety. In addition, the mineral contents of the seeds of theses local grapevine varieties were evaluated; and it was found to vary according to the varieties. The results were mostly statistically significant [(P<0,01), (P<0,05)].trZiraatAntioksidanlarBeyaz üzümBitki besin elementleriBitki fenolikleriBiyokimyasal özelliklerFenolik maddelerProantosiyanidinSiyah üzümAgricultureAntioxidantsWhite grapePlant nourishment elementsPlant phenolicsBiochemical propertiesPhenolic mattersProanthocyanidinBlack grapeDetermination of Some Biochemical Properties in the Seeds of Local Grape Varieties (vitis Vinifera L) of the Siirt RegionSiirt Yöresi Mahalli Üzüm Çeşitlerine (vitis Vinifera L.) Ait Çekirdeklerde Bazı Biyokimyasal Özelliklerin BelirlenmesiMaster Thesis82708889