Kabay, TurgayYaban, İlyas2025-05-102025-05-1020192146-70722148-553410.21657/topraksu.544650https://doi.org/10.21657/topraksu.544650https://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/412669/kuraklik-stresinin-urfa-biberinde-iyon-klorofil-ve-enzim-icerikleri-uzerine-etkisihttps://hdl.handle.net/20.500.14720/3858Urfa biberi farklı tüketim şekilleri ile ülkemiz için önemli iç tüketim ve ihraç ürünüdür. Ancak son yıllardakuraklık nedeniyle Urfa biberinde verim ve kalite de azalma olmaktadır. Bu çalışmada, kuraklık stresindekiUrfa biberinin K, Ca, Mg, Klorofil içerikleri ile CAT, SOD ve APX aktivitelerinin kuraklık stresinden nasıletkilendiğini tespit etmek amaçlanmıştır. Çalışmada Şanlıurfa bölgesinde Gölpınar, Hilvan, Osmanbeygenotipleri ile İnan 3363 standart biber çeşitleri kullanılmıştır. Biber tohumları, 1 litre hacminde toprakiçeren plastik saksılara ve her saksıya iki adet tohum olacak şekilde ekilmiştir. Gerçek yapraklar çıktıktansonra her saksıda bir bitki bırakılmıştır. Bitkiler 30 günlük fide durumundayken kuraklık uygulaması olanbitkilerde sulama kesilmiş ve 19 gün su verilmemiştir. Kontrol bitkilerinde ise ihtiyaca göre sulamayadevam edilmiştir. Çalışmanın yürütüldüğü iklim odasının ortalama sıcaklık değeri gündüz 23 OC ve gece18 OC, ışık şiddeti ise ortalama 8000 lüks olarak ölçülmüştür. Tesadüf parselleri deneme desenine göreüç tekerrürlü olarak dizayn edilen çalışma sonucunda Gölpınar ve Hilvan genotipleri kuraklık stresinetoleranslı çıkarken, İnan 3363 biber çeşidinin ise hassas olduğu belirlenmiştir.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessBiyolojiBitki BilimleriZiraatToprak BilimiKuraklık Stresinin Urfa Biberinde İyon Klorofil ve Enzim İçerikleri Üzerine EtkisiArticle81N/AN/A1117412669