Özçakır, AyşeBakır, Galip2025-05-102025-05-1020031300-90362651-5016https://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/29676/tahirova-tarim-isletmesinde-yetistirilen-siyah-alaca-sigirlarin-dol-ve-sut-verim-ozellikleri-1sut-verim-ozelliklerihttps://hdl.handle.net/20.500.14720/12833Bu araştırmanın amacı Siyah Alaca sığırların süt verim özelliklerine ait tanımlayıcı değerleri ve verim özelliklerine çevre faktörlerinin etkilerini belirlemektir. Bu amaçla, Tahirova Tarım işletmesinde yetiştirilen 105 baş Siyah Alaca sığırın 1990-1999 yılları arasındaki süt verim özellikleri incelenmiştir. Süt verim özelliklerinden laktasyon süresi, laktasyon süt verimi, 305 günlük süt verimi, EC-305 günlük süt verimi ve kuruda kalma süresi için. ortalamalar sırasıyla, 311.02±32.42 gün, 6311.68±74.91 kg, 6170.85±67.06 kg, 6659.75±157.43 kg, 68.09+1.49 gün olarak saptanmıştır. Laktasyon süt verimi, 305 ve EÇ-305 günlük süt verimine verim yılının ve laktasyon sırasının etkisi; laktasyon süresine verim yılının; 305 günlük süt verimine buzağılama mevsiminin etkisi önemli bulunmuştur (PO.05). Buzağılama yaşının bütün özelliklere etkisi önemsiz bulunmuştur.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessBiyolojiGenetik Ve KalıtımZiraat MühendisliğiZoolojiZiraatToprak BilimiTahirova Tarım İşletmesinde Yetiştirilen Siyah Alaca Sığırların Döl ve Süt Verim Özellikleri 1.süt Verim ÖzellikleriArticle342N/AN/A14514929676