Kirecci, Oguz AyhanSahın, Ibrahım HalılAkbalık, CananÇelikezen, Fatih ÇağlarFırat, Mehmet2025-05-102025-05-1020212147-31292147-3188https://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/1113149/bitlis-yoresinde-yetisen-plantago-lanceolata-yilan-otu-bitkisinin-antioksidan-ve-antimikrobiyal-ozelliklerinin-arastirilmasihttps://hdl.handle.net/20.500.14720/9454Bitkiler, eski çağlardan günümüze kadar çeşitli tedavi yöntemlerinde kullanılmıştır. Sunulan çalışma ile Bitlis yöresinde geleneksel olarak tüketilen Plantago lanceolata’nın antioksidan ve antimikrobiyal özellikleri ile süperoksit dismutaz ve glutatyon-S-transferaz enzim aktiviteleri yanında Fe, Zn ve Cu düzeyleri incelenmiştir. Antioksidan özellikleri DPPH metodu ve süperoksit dismutaz ile glutatyon-S-transferaz enzim aktiviteleri saptanarak belirlenmiştir. Antimikrobiyal özellikleri disk difüzyon metodu, iz mineral düzeyleri ise spektrofotometrik olarak tespit edilmiştir. Elde edilen sonuçlar, Tatvan’dan toplanan bitki örneklerinin en yüksek antioksidan aktiviteye sahip olması yanında süperoksit dismutaz ve glutatyon-S-transferaz aktivitesi ve iz mineral miktarı açısından da daha zengin içeriğe sahip olduğunu göstermiştir. Bunlara ek olarak, Adilcevaz’dan alınan örnekler dışındaki bitki numuneleri, kullanılan mikroorganizmalar üzerine zayıf antimikrobiyal etki göstermiştir. Sonuç olarak, elde edilen veriler Bitlis yöresinde yetişen Plantago lanceolata’nın ileri çalışmalar için önemli bir antimikrobiyal ve antioksidan kaynağı olabileceğini göstermiştir.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessBiyolojiBahçe BitkileriKimyaTıbbiÇevre BilimleriVirolojiBitlis Yöresinde Yetişen Plantago Lanceolata (Yılan Otu) Bitkisinin Antioksidan ve Antimikrobiyal Özelliklerinin AraştırılmasıArticle102N/AN/A2872951113149