Yıldız, Kenan2025-05-102025-05-1020011018-9424https://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/28300/bazi-meyve-turlerinde-odun-celiklerinin-koklenmesi-uzerine-iba-cepa-ve-avg-nin-etkisihttps://hdl.handle.net/20.500.14720/827Bu çalışma, uygulandığı zaman etilen gazı açığa çıkaran CEPA (Chloroethylphosphonic asit), içsel etilen sentezini engellediği bildirilen AVG (Aminoethoxyvinyl glycine) ve bunların EBA ile olan ilişkilerinin .odun çeliklerinin köklenmesi üzerine olan etkisini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Bu amaçla faklı köklenme yeteneğine sahip üç meyve (ceviz, Can eriği, Ekmek ayvası) türüne ait odun çelikleri kullanılmıştır. Ceviz çeliklerinde köklenme elde edilememiştir. Can eriğinde IBA (%46.7), IBA+AVG(%58.1) ve CEPA+AVG (%20.3), köklenme oranını kontrole (%6.7) göre önemli derecede artırmıştır. Ekmek ayvasında ise IBA (%70.6) ve IBA+AVG(%73.3) köklenme oranını kontrole (%13. 1) göre önemli derecede artırmıştır. Araştırma sonucunda, zor köklenen can eriği ve kolay köklenen ekmek ayvasının uygulamalara karşı verdikleri farklı tepkiler tartışılmıştır.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessBahçe BitkileriZiraat MühendisliğiBitki BilimleriBazı Meyve Türlerinde Odun Çeliklerinin Köklenmesi Üzerine Iba, Cepa ve Avg' Nin EtkisiArticle111N/AN/A515428300