Telli, RaziyeAkkaya, LeventAlişarlı, MustafaKara, Recep2025-05-102025-05-1020061017-84221308-3651https://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/72599/afyonkarahisarda-tuketime-sunulan-kremali-pastalarda-listeria-turlerinin-varliginin-belirlenmesihttps://hdl.handle.net/20.500.14720/13233Kremalı pastalarda Listeria türlerinin varlıgının belirlenmesi amacıyla yapılan bu çalısmada, Afyonkarahisar sehir merkezindeki pastanelerden satın alınan 25 adet sade, 25 adet meyveli ve 25 adet çikolatalı olmak üzere toplam 75 adet kremalı pasta örnegi analiz edilmistir. Listeria türlerinin izolasyon ve identifikasyonunda Amerikan Gıda ve İlaç Dairesinin (Food and Drug Administiration/FDA) önerdigi metot kullanılmıstır. Yapılan bu çalısmada, incelenen toplam 75 kremalı pasta örneginin 10’unda (% 13.33) Listeria spp., 5’inde (%6.66) L. monocytogenes, 8’inde (%10.66) L. innocula ve 3’ünde (%4) L. seeligeri identifiye edilmistir. Sade kremalı pasta örneklerinin 3’ünde (%12) Listeria spp., 2’sinde (%8) L. monocytogenes, 1’inde (%4) L. innocula; meyveli kremalı pasta örneklerinin 5’inde (%20) Listeria spp., 3’ünde (%12) L. monocytogenes ve 2’sinde (%8) L. seeligeri; çikolatalı kremalı pasta örneklerinin 2’sinde (%8) Listeria spp., 1’inde (%4) L. innocula ve 1’inde (%4) L. seeligeri identifiye edilmistir. Sonuç olarak, Afyonkarahisar’da tüketime sunulan kremalı pastalarda patojen olan L. monocytogenes ve Listeria türlerinin tespit edilmesi, bu ürünlerin halk saglıgı açısından risk olusturabilecegini göstermektedir.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessHalk Ve Çevre SağlığıMikrobiyolojiGıda Bilimi Ve TeknolojisiAfyonkarahisar'da Tüketime Sunulan Kremalı Pastalarda Listeria Türlerinin Varlığının BelirlenmesiArticle171-2N/AN/A939772599