Yıldız, KenanYılmaz, HüdaiOğuz, H. İbrahim2025-05-102025-05-1020011300-02252667-6087https://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/26873/cevizde-meyve-ozellikleri-ile-bazi-besin-maddeleri-arasindaki-iliskilerin-path-analiziyle-degerlendirilmesihttps://hdl.handle.net/20.500.14720/942Bu çalışmada, cevizde (Juglans regia L.) meyve özellikleri (meyve ağırlığı, iç ağırlığı, iç oranı ve kabuk kalınlığı) ile bazı besin maddesi içerikleri (yaprakta: N, P, K, Ca, Mg, Fe, Mn, ve Zn; toprakta: $K_2O, P_2O_5$ ve organik madde) arasındaki ilişkiler path analizi ile incelenmiştir. Araştırma sonucunda, meyve ağırlığı üzerinde en fazla direkt etkiye (0,5427) sahip olan elementin fosfor olduğu, bunu mangan (0,5126) ve azotun (-0,4685) takip ettiği belirlenmiştir. Azot ile meyve ağırlığı arasındaki korelasyon (-0,14) önemsiz çıkmasına rağmen, path analizi sonucunda azotun meyve ağırlığı üzerine olan direkt etkisi önemli bulunmuştur. Benzer sonuçlar iç ağırlığı üzerine olan etkilerde de gözlenmiştir. İç oranı ile incelenen bütün besin maddeleri arasındaki korelasyonlar önemsiz çıkmasına rağmen, $K_2O$ dışındaki bütün değişkenlerin iç oranı üzerine olan direk etkileri önemli bulunmuştur. Benzer ilişkiler kabuk kalınlığı üzerine olan direkt etkilerde de saptanmıştır.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessBahçe Bitkileriİstatistik Ve OlasılıkCevizde Meyve Özellikleri ile Bazı Besin Maddeleri Arasındaki İlişkilerin Path Analiziyle DeğerlendirilmesiArticle112N/AN/A435526873