Tarakçı, ZekaiSacak, HakanDurmaz, HisamettinSağun, Emrullah2025-05-102025-05-1020051017-84221308-3651https://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/72325/salamura-otlu-peynirde-olgunlasma-suresince-mineral-madde-degisimihttps://hdl.handle.net/20.500.14720/13027Bu araştırmada, 90 gün süreyle salamurada olgunlaştırılan otlu peynirlerde bazı kimyasal özellikler ile mineral madde içeriğindeki değişimler incelenmiştir. Peynirlerde olgunlaşma süresince kurumadde miktarında önemli bir değişiklik olmadığı (P>0.05), tuz ve kül miktarlarında 15. güne kadar önemli bir artış (P<0.05) ve pH değerlerinde önemli bir değişim olduğu (P<0.05) gözlenmiştir. Olgunlaşma süresince peynirlerdeki Na miktarının arttığı (P<0.05), Ca, Mg, Zn, Fe, Mn, Cr ve Ni miktarlarının azaldığı (P<0.05) ve P, Cu, Co ve Cd miktarlarının ise önemli bir değişiklik göstermediği (P>0.05) belirlenmiştir.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessKimyaAnalitikGıda Bilimi Ve TeknolojisiVeterinerlikSalamura Otlu Peynirde Olgunlaşma Süresince Mineral Madde DeğişimiArticle161N/AN/A212572325