Sagdıc, OsmanÖzçelik, SamiKüçüköner, Erdoğan2025-05-102025-05-1020041300-90362651-5016https://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/48368/probiyotik-ve-prebiyotiklerin-fonksiyonel-ozelliklerihttps://hdl.handle.net/20.500.14720/12897Canlı mikroorganizma (probiyotik) içeren fonksiyonel gıdalara olan ticari ilgi, probiyotiklerin sindirim sistemindeki fonksiyonları üzerine yapılan araştırmalarla paralel olarak artmakladır. Son yıllarda birçok araştırıcı çalışmalarını, doğal sindirim sistemi florasını oluşturan Lactobacillus ve Bifidobacteria suşları üzerinde yoğunlaştırmıştır. Prebiyotikler, barsakta selektif bir fermantasyona sebep olan sindirilemeyen (oligosakkaritler vb.) gıda katkılarıdır. Prebiyotikler aynı zamanda vücut sağlığına faydalı bazı etkilere sahiptirler. Probiyotik ve prebiyotikler gıda ürünlerinde kombine olarak kullanılabilir ki bu durum simbiyotik olarak adlandırılır. Bu derlemede, fonksiyonel özelliklere sahip olan probiyotik ve prebiyotiklerin önemine dikkat çekilmiştir.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessBiyolojiBeslenme Ve DiyetetikGıda Bilimi Ve TeknolojisiProbiyotik ve Prebiyotiklerin Fonksiyonel ÖzellikleriArticle353-4N/AN/A22122848368