Zorba, ÖmerKurt, Şükrü2025-05-102025-05-1020041300-30701309-6273https://search.trdizin.gov.tr/en/yayin/detay/3971/transglutaminaz-ve-proteinlerin-modifikasyonunda-kullanimihttps://hdl.handle.net/20.500.14720/13000Transglutaminazlar, peptidler veya proteinler arasında çapraz bağ oluşumunu katalizleyen enzimlerdir. Geniş bir pH ve sıcaklık aralığında aktivite göstermeleri nedeniyle, bir çok gıdada kullanılabilmektedirler. Amino asitler veya peptiller arasında izopeptid bağlarını katalizleyerek molekül içi ve moleküller arası çapraz bağlar oluşturup, proteinlerin fonksiyonel özelliklerini geliştirmektedirler. Dolayısıyla proteinlerin termal stabiliteleri, jel oluşturma kabiliyetleri, su tutma kapasiteleri, emülsifikasyon özellikleri ve besinsel özellikleri üzerinde önemli rol oynamaktadırlar. Ayrıca, doğal olmaları, biyoyararlılığmın olması, pratik kullanımı, ticari olarak elde edilebilmesi ve diğer bazı özellikleri bu enzimlerin önemli derecede kullanılabilirliğinin olduğunu göstermektedir.trinfo:eu-repo/semantics/openAccessKimyaOrganikKimyaTıbbiGıda Bilimi Ve TeknolojisiTransglutaminaz ve Proteinlerin Modifikasyonunda KullanımıArticle295N/AN/A3573643971